FOLLOW US: facebook twitter

«Ειδικός διαχειριστής» για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ημερομηνία: 25-01-2021 | Συντάκτης:

Στην τοποθέτηση projectmanager που, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ασφαλώς το φιάσκο της διαχείρισης Βρούτση αναφορικά με το ζήτημα του τεράστιου όγκου των εκκρεμών συντάξεων, κάτι για το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε «αδειάσει» δημοσίως τον τέως υπουργό Εργασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εισπράττουμε πολιτικό κόστος από αυτή την ιστορία».

Και χθες ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παραδέχτηκε εκ νέου την αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης πάνω στο θέμα, λέγοντας πως «πρώτοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια», ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι «το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο».

Αλλά με την απόφαση να τοποθετηθεί projectmanager η κυβέρνηση αμφισβητεί και την ικανότητα της Διοίκησης στον ΕΦΚΑ να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας δεν έδωσαν  περαιτέρω διευκρινήσεις για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του projectmanager. Ετσι μένει το ερώτημα αν θα είναι κάποιο πρόσωπο από το Δημόσιο, κάποιος τεχνοκράτης, αν θα είναι ιδιώτης ή εταιρεία.

Κατά την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, η δεύτερη στο πλαίσιο επισκέψεών του στα υπουργεία που άλλαξαν ηγεσία μετά τον ανασχηματισμό (είχε προηγηθεί επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών), έγινε απολογισμός των κυβερνητικών πεπραγμένων και παρουσιάστηκαν οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες, με τον Κωστή Χατζηδάκη να προχωρά σε παρουσίαση σχετικά με τα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις, τις επικουρικές συντάξεις και την κατάρτιση.

Με δεδομένη, προς το παρόν, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα, για την οποία εργάζεται πυρετωδώς και ο υφυπουργός και η γενική γραμματέας»  προσθέτοντας ότι «αυτό αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.» στον λαό ότι μπορεί να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Πηγή: ert.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος