FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαταλείπουν τη σταφίδα!

Ημερομηνία: 05-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Στο 0,95€ η τιμή πώλησης, απρόθυμοι να ξανακαλλιεργήσουν οι Ηλείοι παραγωγοί

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Στον μαρασμό και στην εγκατάλειψη οδηγείται η καλλιέργεια της σταφίδας στην Ηλεία, αφού η τιμή πώλησης παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα εξευτελιστικά, κάτω από ένα ευρώ, οδηγώντας τους παραγωγούς στην απόγνωση.

Σύμφωνα με τιμολόγια που παρουσιάζει η «Πρωινή», η ανώτερη τιμή είναι στο 0,95 ευρώ σήμερα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις πώλησης με 0,50 και 0,70 ευρώ, αφού η περίφημη συμφωνία για 1,40€ –που διαφήμισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη.

Οι περισσότεροι αγρότες αναγκάστηκαν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε αυτές τις τιμές χωρίς καν να βγάλουν τα έξοδά τους, για αυτό και αρκετοί εξ αυτών ήδη σκέφτονται να μην ξαναμπούν στα αλώνια φέτος, όντας φανερά απογοητευμένοι από τις εξελίξεις.

Ο σταφιδοπαραγωγός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το Χειμαδιό δήλωσε στην «Πρωινή» πως ο συνδυασμός του υψηλού κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής είναι αποθαρρυντικός για να ξανακαλλιεργήσει.

«Στα τέλη του Μάρτη δώσαμε τη σταφίδα 0,95 ευρώ, μείον 3% για τα αμακινάριστα, τα οποία ακόμα δεν τα έχουμε εισπράξει. Η συμφωνία για 1,40 ευρώ, που μας έλεγε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Του χρόνου θα είναι τρισχειρότερα τα πράγματα με την τιμή. Υπολογίστε πως τα έξοδα κοστίζουν διπλάσιο και τριπλάσιο, οπότε δε συμφέρει να καλλιεργήσεις. Τα 40 κιλά λίπασμα είχαν 18 ευρώ και φέτος η ίδια σακούλα έχει 45 ευρώ. Με 1,5 ευρώ οι 10 τόνοι απέδωσαν 15.000 ευρώ χωρίς; ΦΠΑ και τώρα οι ίδιοι τόνοι αποδίδουν 10.000 με ΦΠΑ. Πολλοί παραγωγοί την έχουν ήδη κόψει τη σταφίδα και σκέφτονται να αλλάξουν καλλιέργεια. Μας είπαν ότι θα μας δώσουν ένα βοήθημα που ξεκίνησε από τα 150 ευρώ ανά στρέμμα και τώρα μας λένε για 60 ευρώ», τόνισε.

Ακλάδευτες και ξεριζωμένες οι σταφιδοκαλλιέργειες

Ο σταφιδοπαραγωγός Λευτέρης Σταυρόπουλος από το Σόπι εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του μιλώντας στην «Πρωινή», επισημαίνοντας ότι δεν αργεί η ώρα που η σταφίδα θα πάψει να καλλιεργείται.

«Καμία συμφωνία δεν εφαρμόστηκε και καμία σταφίδα δεν πουλήθηκε με 1,40€. Η τιμή είναι το πολύ 0,95 και αρκετοί τη δίνουν 0,50 και 0,70€ Είπαν ότι θα μας δώσουν βοήθημα και ακόμα περιμένουμε. Την ίδια στιγμή, λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαια είναι πανάκριβα. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι. Ο κόσμος φοβάται να ξαναμπεί να καλλιεργήσει. Είμαστε όλοι χρεωμένοι και κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι του χρόνου η τιμή θα είναι καλύτερη. Αν δεν αλλάξει κάτι, δεν ξέρω ποιος θα έχει όρεξη να μπει μέσα…» τόνισε.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως δεκάδες αγρότες είναι απρόθυμοι να ξανακαλλιεργήσουν με αυτές τις συνθήκες.

«Η σταφίδα θα συρρικνωθεί και σταδιακά θα εξαφανιστεί από την αγορά αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με την τιμή. Με 0,70€ και 0,90€ μιλάμε για τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της σταφιδοπαραγωγής. Αυτά τα περί 1,40€ δεν ισχύουν, είναι κοροϊδία. Η συμφωνία που εξαγγέλθηκε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μας είπε ο υπουργός ότι θα δώσει κάτι επάνω στην τιμή για να κάνει αναπλήρωση εισοδήματος μέσα στον Μάρτιο αλλά δεν έχουμε δει τίποτα. Πολλές σταφίδες είναι ήδη ξεριζωμένες και ακλάδευτες. Με όσους μιλάω στα σταφιδοχώρια, είναι απογοητευμένοι και δεν έχουν διάθεση να ξανακαλλιεργήσουν. Είναι κακή εξέλιξη να χαθεί από την αγορά η σταφίδα. Εμείς τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε περιοδεία στα χωριά να μιλήσουμε τον κόσμο και να οργανωθούμε ώστε να διεκδικήσουμε καλύτερη μεταχείριση από το κράτος. Με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος