FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαινιάστηκε ο Βυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Φιγαλεία

Ημερομηνία: 11-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

naos-figaleia2

Λαμπρό μνημείο της ιστορίας

Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν το πρωί το Σαββάτου τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ν. Φιγαλεία. Το αρχαιότερο Βυζαντινό μνημείο της Ηλείας και ένα εκ των αρχαιότερων της Ελλάδας, μετά την φροντίδα των αρχαιολόγων της 6ης ΕΒΑ και μετέπειτα ΕΦΑ Αχαΐας.

naos-theotokou-zourtsa

Ο βυζαντινός ναός αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο της  Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας. Η αναστύλωση του διήρκεσε περίπου 3 χρόνια. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμο παρουσία πλήθους πιστών στη Θεία Λειτουργία που ξεκίνησε από τις 7 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11. Στη συνέχεια η προϊσταμένη της 6ης ΕΒΑ και νυν ΕΦΑ Αχαΐας παρουσίασε το έργο της αναστήλωσης που πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι.

naos-figaleia

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές καθώς στην τελετή αυτή παραβρέθηκαν οι δωρητές και μεγάλοι ευεργέτες της περιοχής της οικογένειας Δάικου που με την προσφορά τους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών.

naos-figaleia4

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος, ο πρώην βουλευτής Ηλείας κ. Μαρίνος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Φάμελος ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αλεξανδρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κ. Τσόλκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Στεφανόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι του ΕΑΑΝ Ηλείας.

Φωτογραφίες Δ.Ε.Ο.Φ  και Τοπική Κοινότητα Φιγαλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος