FOLLOW US: facebook twitter

“Έφυγε” ο αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Π. Αθανασόπουλος

Ημερομηνία: 04-03-2023 | Συντάκτης:

«O Παύλος δεν είναι πια μαζί μας…»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Αγωνιστικός, πιστός στις ιδέες του»

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Παρασκευής ο δικηγόρος Παύλος Αθανασόπουλος, ένας αγωνιστής της δημοκρατίας, ασυμβίβαστος και μαχητικός ως το τέλος, σκορπιζοντας θλίψη στην τοπική κοινωνία του Πύργου, αλλά και στους νομικούς και πολιτικούς κύκλους της χώρας.

Έζησε μια γεμάτη ζωή, αγώνες, φυλακές για τις ιδέες του, τις αξίες του, την δημοκρατία, υπέφερε, άντεξε και ήταν στις επάλξεις όλα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα η τελευταία του εμφάνιση στον Πύργο, ήταν η παρουσία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής.

Η περιπέτεια της υγείας του κράτησε μόλις λίγες ώρες, ο αδελφός του Δημοσθένης Αθανασόπουλος μέσω των social media ενημέρωσε τους φίλους του ότι ο Παύλος περνά δύσκολες ώρες δίνοντας μάχη για την ζωή του, τονίζοντας ότι στο πλευρό του βρίσκονται οι επιστήθιοι φίλοι του Βασίλης Μανδαράκης, Τζίμης Οικονομίδης και Γιάννης Μπούρης και ο ίδιος ταξίδευε από την Ν. Υόρκη προς την Αθήνα προκειμένου να βρεθεί σύντομα κοντά του. Δυστυχώς, αυτήν την μάχη δεν μπόρεσε τελικά να την κερδίσει.

Αργά το βράδυ ο Δημοσθένης Αθανασόπουλος ανακοίνωσε με πόνο ψυχής το φευγιό του αδελφού του γράφοντας:

“Ο Παύλος δεν είναι πια μαζί μας… Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη και φροντίδα με την οποία τον είχατε όλοι αλαλιάσει. Όσο για μένα έχασα το σημείο αναφοράς της ζωής μου. Θέλω να πιστεύω ότι οι αγωνίες και οι αγώνες μας για ένα κόσμο καλύτερο πιασαν κάποιο τόπο…” Γεννημένος στον Πύργο πήρε μέρος στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, από τους πρωτεργάτες της κατάληψης της Νομικής και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στην αριστερά (μέλος των καθοδηγητικών οργάνων «Ρήγα Φεραίου» ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, ΣΥΝ, ΑΕΚΑ).

Αργότερα έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ. Ήταν δικηγόρος Αθηνών, διετέλεσε αναπληρωτής υπεύθυνος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ήταν μέλος της γραμματείας του τομέα δικαιωμάτων, κοινωνικής ένταξης, μετανάστευσης και ασύλου. Ασχολήθηκε και σαν δικηγόρος και σαν μέλος ΜΚΟ με τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Αθήνας (το 1993 με τον ΣΥΝ και το 2004 με το ΠΑΣΟΚ) και Ηλείας (το 1996 και το 2000 με τον ΣΥΝ).

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Αγωνιστικός, πιστός στις ιδέες του»

Με μια ανάρτησή του τον Παύλο Αθανασόπουλο αποχαιρέτισε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον οποίο διατηρούσε μια μακρά φιλία, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν “«διακριτικό και ευγενή, αλλά πάντοτε αγωνιστικό και πιστό στις ιδέες του άνθρωπο”.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Έφυγε μέσα σε λίγες ώρες ο αγαπημένος μας Παύλος Αθανασόπουλος λες και δεν ήθελε να κουράσει τους δικούς του ανθρώπους. Διακριτικός και ευγενής αλλά πάντοτε αγωνιστικός, πιστός στις ιδέες του. Υπέρμαχος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, της ανεκτικότητας, της πολυφωνίας.

Ένας επίμονος, προοδευτικός, ενεργός πολίτης, με υψηλή αίσθηση του εθνικού συμφέροντος, παρών όλες τις δύσκολες και «αντιδημοφιλείς» στιγμές. Ευτυχώς πρόλαβε πριν φύγει απροειδοποίητα να γιορτάσει την πεντηκοστή επέτειο από την εξέγερση της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973 και να μιλήσει για αυτήν με τη σεμνότητα και την αναστοχαστική διάθεση που τον διέκρινε.

Μας τίμησε με τη φιλία και τη συμπόρευσή του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και ήταν πάντα ένα πρόσωπο αναφοράς με την ωριμότητα και την ευθυκρισία του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη» έγραψε ο κ. Βενιζέλος στο προφίλ του στο Facebook.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος