FOLLOW US: facebook twitter

Έφτιαξε fake προφίλ δύο γυναικών στο Facebook!

Ημερομηνία: 14-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Ένοχος κρίθηκε ένας άνδρας από το Μονομελές Πλημμ/κείο Πύργου για επέμβαση σε αρχείο προσωπικών δεδομένων δύο γυναικών

-Έφεση θα ασκήσει η πλευρά του κατηγορούμενου, επικαλούμενη την έλλειψη βεβαιωτικής έκθεσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

-Συντριπτικά τα στοιχεία εις βάρος του, επισημαίνει η πλευρά των δύο γυναικών-θυμάτων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ενδιαφέρουσα απόφαση που σχετίζεται με τη δημιουργία εικονικών προφίλ άλλων προσώπων στο facebook (fake profile) εξέδωσε προ ημερών το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πύργου, καθώς έκρινε ένοχο έναν άνδρα από την Ηλεία για το αδίκημα της χωρίς δικαίωμα επέμβασης και επεξεργασίας σε αρχείο προσωπικών δεδομένων κατ΄ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρωτοδίκως καταδικασθείς άνδρας κατηγορείται ότι το 2016 δημιούργησε ψεύτικο προφίλ μιας κοπέλας στο facebook εν αγνοία της, αναρτώντας φωτογραφία της, και ότι έναν χρόνο αργότερα έπραξε το ίδιο με συγγενικό πρόσωπο της κοπέλας, επεμβαίνοντας –με πρόθεση και χωρίς να έχει δικαίωμα- σε αρχείο προσωπικού χαρακτήρα, το οποίο επεξεργάστηκε και το κατέστησε προσιτό σε μη δικαιούμενα πρόσωπα.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε o συνήγορος πολιτικής αγωγής, Αντώνης Λαμπρόπουλος, ο κατηγορούμενος δεν αρκέστηκε μόνο στη δημιουργία ψευδοπροφίλ (fake profile) και την ανάρτηση φωτογραφιών δίχως την άδειά τους, αλλά ανάρτησε απρεπή σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, που σχημάτιζαν την εντύπωση ότι οι εν λόγω γυναίκες είναι μειωμένης ηθικής, και δημιούργησε λογαριασμό με το όνομα της μίας κοπέλας σε ιστοσελίδα γνωριμιών.

Παράλληλα, κατηγορήθηκε ότι έστελνε πολλαπλά απειλητικά και υβριστικά μηνύματα (sms chat) και ότι προκάλεσε φθορά σε κινητή περιουσία που κατέχει η μία από τις δύο κοπέλες. Αρχικά τα δύο θύματα κατέθεσαν πέντε μηνύσεις κατ΄ αγνώστου-ων στις αστυνομικές αρχές, ωστόσο στην πορεία ανακάλυψαν την ταυτότητα του προσώπου από τα sms και τον κατήγγειλαν ονομαστικά στην Αστυνομία. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος κατά την προανάκριση αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Τα αδικήματα και η ποινή

Μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας και την άσκηση δίωξης για τα αδικήματα: α) της χωρίς δικαίωμα επέμβασης σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, β) της χωρίς δικαίωμα επέμβασης σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατ’ εξακολούθηση, γ) της απειλής κατά συρροή, δ) της εξύβρισης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή και ε) της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατ΄ εξακολούθηση, η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης και εκδικάστηκε προ ημερών στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πύργου.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν ήταν παρών στο Δικαστήριο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, κρίθηκε ένοχος για τα δύο πρώτα αδικήματα που σχετίζονται με τα Social Media και για τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, καθώς τα αδικήματα της απειλής και της εξύβρισης παραγράφηκαν υφ’ όρων λόγω σχετικής νομοθεσίας του 2020. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 25 μήνες κατά συγχώνευση  και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ (15 μήνες και 5.000 ευρώ για κάθε γυναίκα συν έξι μήνες για τη φθορά).

Τι ανέφεραν οι δύο νομικές πλευρές για την υπόθεση

Σύμφωνα με τη νομική άποψη της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η οποία θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα ανατραπεί σε δεύτερο βαθμό, δεν προσκομίστηκε από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκθεση που να επαληθεύει την ταυτότητα του καταγγελλόμενου ως δράστη και να τον συνδέει με τα αδικήματα που τον βαρύνουν. Παράλληλα, υποστήριξε πως οι μηνύτριες δεν κατέθεσαν κρίσιμα στοιχεία για την ταυτοποίηση (url link), ότι δεν επιβεβαιώθηκε ηλεκτρονικό ίχνος που να συνδέει τα καταγγελλόμενα αδικήματα με την ταυτότητα του συγκεκριμένου κατηγορούμενου και ότι για ίδια υπόθεση στην Κεφαλλονιά η αρμόδια Εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Σύμφωνα με τη νομική άποψη της υπεράσπισης των δύο γυναικών, αποδείχτηκε πλήρως η ταυτότητα του κατηγορουμένου ως δράστη των καταγγελλομένων πράξεών του από πολλά στοιχεία της δικογραφίας, και ιδίως από το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έστελνε στις παθούσες από το κινητό τηλέφωνο της μητέρας του, από απειλητικό τηλέφωνο που έκανε στην μία γυναίκα και αποκάλυψε ο ίδιος την ταυτότητά του, από κάμερα ασφαλείας που είχε καταγράψει την σιλουέτα του κατά την πρόκληση της φθοράς, από το ότι είχε γίνει αντιληπτός από την μία γυναίκα σε στιγμή που αποπειράθηκε να προξενήσει φθορά και από το ότι ήταν γνωστός στις γυναίκες πριν από την διάπραξη των αξιόποινων πράξεών του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος
Ζητείται εργαζόμενος για εργασίες τοποθέτησης αθλητικών ειδών και παιδικών χαρών, εντός και εκτός Πύργου Ηλείας.

Πληροφορίες: 6948838248