FOLLOW US: facebook twitter

Έφθασαν τα 31 τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, οι 23 Ηλείοι

Ημερομηνία: 06-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία
-«Αναμένουμε μεγάλη αύξηση» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων των κορονοϊού στην Ελλάδα με 21 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 31. Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορoνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Το γεγονός της μετάδοσης δείχνει τη δυναμική του ιού, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι τρία από τα 21 νέα κρούσματα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, άλλα έξι νοσηλεύονται με ηπιότερα συμπτώματα επίσης στο Ρίο, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση και είναι καλά στην υγεία τους.

Τα 21 νέα κρούσματα είναι συνταξιδιώτες του 66χρονου αιρετού από την Αμαλιάδα, ο οποίος στις 27 Φεβρουαρίου επέστρεψε από προσκυνηματική εκδρομή σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Στην εκδρομή αυτή είχαν ταξιδέψει 50 άτομα από τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Σημειώνεται ότι το δέκατο κρούσμα του κορονοϊού που ανακοινώθηκε χθες το πρωί είναι η σύζυγος του 66χρονου εκπαιδευτικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

Τσιόδρας: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση της νόσου

«Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι τα «καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας ανάφερε ότι δεν υπάρχουν δύο στελέχη του ιού και ότι μεταδίδεται και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. «Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί. Οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που κινδυνεύουν. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση της νόσου», σημείωσε και επεσήμανε ότι πρέπει όλοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας το επόμενο διάστημα.

Τσιόδρας: Η μετάδοση δείχνει τη δυναμική του ιού

«Όπως σε όλες τις επιδημίες, η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία. Να μη σπείρουμε επιδημία πανικού» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στα διεθνή δεδομένα είπε: «Ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ο ιός δεν εντοπίζεται εύκολα. Ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Όπως συμβαίνει στην Ηλεία και την Αχαΐα». Ως προς την εικόνα των κρουσμάτων διεθνώς είπε: «Στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα. Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Όμως η αλήθεια είναι εκατοντάδες φορές παραπάνω. Σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας η δυνατότητα καταγραφής είναι πολύ μικρή. Όλη η Ευρώπη είναι σε επιδημική φάση».

Ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τη στόχευση που πρέπει αυτά τα μέτρα να έχουν ο κ. Τσιόδρας είπε: «Σε αυτή τη φάση η μείωση και πρόληψη της διασποράς θα μειώσει την ένταση των περιπτώσεων. Στόχος είναι να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. Το σύστημα Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι παράγοντες της Υγείας είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό έγινε και στην Αχαΐα, όπου αναγνωρίστηκε το κρούσμα, σε μια ομάδα εκδρομέων στο Όρος Σινά και στους Αγίους Τόπους. Να τονίσω ότι το Ισραήλ έχει λίγα κρούσματα. Η ομάδα αυτή επέστρεψε από το Ισραήλ και η μετάδοση δείχνει την δυναμική του ιού.

Τα μέτρα

Τα κύρια μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τη νόσο είναι η υγιεινή των χεριών, η απομόνωση στο σπίτι όσων εμφανίζουν κάποια συμπτώματα ώστε να μη μεταδοθεί ο ιός γενικά και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος