FOLLOW US: facebook twitter

Εφορία-Ταμεία: Ρύθμιση δυο ταχυτήτων-έως 120 δόσεις και κούρεμα οφειλών

Ημερομηνία: 11-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Δύο παρεµβάσεις σε διαφορετικές… ταχύτητες έρχονται, µε στόχο να απασφαλίσουν τη «βραδυφλεγή βόµβα» των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς τα Ταµεία και την Εφορία. Τα υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας προωθούν δύο νέα και διακριτά σχήµαταρυθµίσεωνληξιπρόθεσµων οφειλών σε έως 120 δόσεις, τα οποία αναµένονται το αµέσωςεπόµενοδιάστηµα στη Βουλή. Οι δύο ρυθµίσεις θα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς αφορούν διαφορετικές οφειλές.

Για παράδειγµα, η ρύθµιση προς τα Ταµεία δεν θα έχει εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης, όπως αναµένεται για τη ρύθµιση οφειλών προς την Εφορία. Το «Εθνος» επιχειρεί µια πλήρη «ακτινογραφία» των όρων των δύο νέων ρυθµίσεων, µε τις οποίες επιχειρείται να αντιµετωπιστεί συνολικά ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο χρεών που υπερβαίνει τα 135 δισ.

Ευνοϊκοί όροι

Χωρίς εισοδηµατικούς ή περιουσιακούς «κόφτες», αλλά µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που θα οδηγούν σε «κούρεµα» της συνολικής οφειλής κατά 60%-65% και αποπληρωµή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, έρχεται η πολυαναµενόµενηρύθµιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία. Η ρύθµιση αφορά 1,4 εκατ. οφειλέτες, καθώς περιλαµβάνει ελεύθερους επαγγελµατίες, αγρότες και εργοδότες, νοµικά και φυσικά πρόσωπα, ενεργούς και µη ενεργούς ασφαλισµένους. Στο νέο σχήµα θα ενταχθεί το σύνολο των οφειλών στα Ταµεία έως και τον ∆εκέµβριο του 2018 που αγγίζει τα 35 δισ. µε δυνατότητα αποπληρωµής σε έως 10 χρόνια. Από το νέο σχήµα, που αναµένεται πιθανότατα την επόµενηεβδοµάδα στη Βουλή, θα εξαιρούνται µόνο οι οριστικά ενταχθέντες στον εξωδικαστικό και στον νόµο για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010). Στόχος είναι µέχρι το τέλος Απριλίου να τεθεί σε εφαρµογή η ηλεκτρονική πλατφόρµα για τις αιτήσεις µε συγκεκριµένοχρονοδιάγραµµα λίγων µηνών.

Για τους εργοδότες (οφειλές προς πρ. ΙΚΑ) προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωµή σε 120 δόσεις, µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα. Εναλλακτικά θα δίδεται 100% έκπτωση αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής. Θα εντάσσονται οφειλές εργοδοτών έως και το 2018, µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Πάνω από 78.000 µη µισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών, αναµένεται να απεγκλωβιστούν και να συνταξιοδοτηθούν µέσα από τη ρύθµιση, καθώς έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000 ευρώ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000 ευρώ στον πρ. ΟΓΑ, 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ). Εφόσον µετά τον επανυπολογισµό η νέα οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόµενα όρια, θα υποβάλλεται απευθείας αίτηση συνταξιοδότησης. Εάν προκύπτει επιπλέον ποσό, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθµισης (έως 120) µέχρι το νέο χρέος να φτάσει στο απαιτούµενο όριο. Ακολούθως υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης.

ΕΦΟΡΙΑ από κόσκινο οι 120 δόσεις

Σε ό,τι αφορά τα τελικά σενάρια για τη µορφή της ρύθµισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στη φορολογική διοίκηση, το υπουργείο Οικονοµικών έχει ακολουθήσει πιο αυστηρή οδό. Η ρύθµιση, σύµφωνα µε πληροφορίες από το οικονοµικό επιτελείο, είναι δεδοµένο ότι θα έρθει το επόµενοδιάστηµα, αλλά θα έχει αυστηρά εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειµένου να µπορούν να ενταχθούν σε αυτήν µόνον όσοι έχουν πραγµατικόοικονοµικόπρόβληµα. Το να µην έχει οριζόντιο και τυφλό χαρακτήρα η ρύθµιση για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση είναι ένας σηµαντικός όρος που έχουν θέσει οι θεσµοί, προκειµένου να δώσουν το «πράσινο φως» για τη θέσπισή της. Ετσι, η ρύθµιση δεν θα απευθύνεται σε όλους τους οφειλέτες, αλλά µόνο σε αυτούς που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν µπορούνπραγµατικά να εξοφλήσουν συσσωρευµένες φορολογικές οφειλές.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθµισης οφειλών προς την Εφορία θα είναι τα εξής:

1. Θα είναι διαφορετική σε σχέση µε αυτήν που έρχεται για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία, δηλαδή θα έχει διαφορετικές προϋποθέσεις και κριτήρια ένταξης.

2. ∆εν θα είναι τυφλή και οριζόντια. Θα προβλέπει αυστηρά εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σε αυτήν, προκειµένου να ενταχθούν µόνο όσοι έχουν πραγµατικήαδυναµίααποπληρωµής οφειλών σε λίγες δόσεις. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονοµικό επιτελείο είναι να µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµισηφορολογούµενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωµένων νοικοκυριών. Υπενθυµίζεται ότι τα εισοδηµατικά κριτήρια που τέθηκαν ήταν 12.500 ευρώ για τον άγαµο, 21.000 ευρώ για έγγαµο, 26.000 ευρώ για τον έγγαµο µε ένα παιδί, 31.000 για τον έγγαµο µε δύο παιδιά και 36.000 ευρώ για τον έγγαµο µε τρία ή περισσότερα παιδιά. Επίσης, θα πρέπει ο φορολογούµενος να µην έχει συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

3. Θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αριθµού των δόσεων της πάγιας ρύθµισης από τις 12 που είναι σήµερα σε έως και 48.

4. Σε ειδικές περιπτώσεις θα µπορούν φορολογικές οφειλές να ρυθµιστούν σε έως και 120 δόσεις. Αυτός ο αριθµός δόσεων θα δίνεται µόνο στις περιπτώσεις υψηλών οφειλών που αφορούν οφειλέτες µε πολύ χαµηλάεισοδήµατα.

5. Θα µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση φορολογικές οφειλές έως και το τέλος του 2017.

6. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθµιση θα είναι η εξόφληση των φορολογικών οφειλών του 2018 ή η πιστή τήρησης της ρύθµισης των 12 δόσεων για αυτές τις οφειλές. Αυτός ο όρος θα τεθεί σε ισχύ προκειµένου να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα που έχει προκύψει µε φορολογούµενους οι οποίοι έχουν διακόψει την πληρωµή τρεχουσών φορολογικών οφειλών λόγω της προσδοκίας τους να ενταχθούν στη νέα ρύθµιση.

7. Η αίτηση για τη ρύθµιση θα υποβάλλεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο, δηλαδή µέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.

8. Για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση θα προβλέπεται η διαγραφή προσαυξήσεων-τόκων εκπρόθεσµης καταβολής. Ωστόσο, δεν θα προβλέπεται η διαγραφή της κύριας οφειλής. Τη ρύθµισηπεριµένουν ως «µάννα εξ ουρανού» εκατοµµύριαφορολογούµενοι. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 104 δισ. ευρώ, από τα οποία όµως θεωρούνται εισπράξιµα λιγότερα από 20 δισεκατοµµύρια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος