FOLLOW US: facebook twitter

ΕΦΚΑ: Ποιοι βγαίνουν δύο χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη

Ημερομηνία: 18-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ανοίγει «παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη µέχρι και δύο χρόνια νωρίτερα για χιλιάδες ασφαλισµένους του πρώην ΟΑΕΕπου αποχωρούν µε χρόνο διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης στο πρ. ΙΚΑ.

Από το νέο παράθυρο ωφελούνται και ασφαλισµένοι 60- 62 ετών που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Με τη νέα ερµηνεία µπορούν τώρα να επανέλθουν µε καινούργια αίτηση και να λάβουν σύνταξη.

Η νέα ευνοϊκή ερµηνευτικήρύθµιση που «ψαλιδίζει» µέχρι και 24 µήνες τα όρια ηλικίας αφορά κατά κύριο λόγο δύο βασικές κατηγορίες ασφαλισµένων στον ΟΑΕΕ ΕΦΚΑ που «κλειδώνουν» τώρα σύνταξη-εξπρές:

1. Γυναίκες µητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συµπληρώσει παράλληλα 5.500 ηµέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης, µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρ. ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ, µπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.

2. Ανδρες που είχαν συµπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συµπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και, συνεπώς, δεν θεµελίωσαν τότε δικαίωµα µε τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

Ειδικότερα, µε τη ερμηνευτική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζεται ότι το όριο ηλικίας, για το οποίο ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας δεν απορρίπτει την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά τη «διαβιβάζει» σε άλλο πρώην Ταµείο επειδή δεν πληρούνται σε αυτόν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι το 60ό, και όχι το 62ο. Προϋπόθεση, φυσικά, για την έξοδο είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρ. ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνουν µε τις ειδικές διατάξεις του πρώην Ταµείου µισθωτών.

Οι νέες οδηγίες εφαρμόζονται αναδρομικά για συνταξιοδοτικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από 13 Μαΐου 2016 και µετά καθώς και όσα είναι σε εκκρεμότητα. Οπως, µάλιστα, επισηµαίνεται στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, όσα αιτήµατα συνταξιοδότησης έχουν απορριφθεί για τον λόγο αυτό του ηλικιακού ορίου θα επανεξετασθούν, εφόσον υποβληθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους. Η καταβολή της σύνταξης θα αρχίζει από την ημερομηνία της νέας αίτησης. «Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν ο τελευταίος φορέας ασφάλισης είναι ο ΟΑΕΕ, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε χαμηλότερο ηλικιακό όριο από το 62ο» .

Πηγή: ethnos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος