FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Χορήγηση οικονομικών αντισταθμισμάτων σε θιγόμενες από την περιβαλλοντική νομοθεσία ιδιοκτησίες»

Ημερομηνία: 15-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, έπειτα από ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνει γνωστό στους πολίτες της Ηλείας ότι αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα για τη θέσπιση όρων και διαδικασιών για τη χορήγηση των οικονομικών αντισταθμισμάτων που προβλέπονται από τη νομοθεσία σε ιδιοκτησίες που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα λόγω πράξεων περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Αφορά πράξεις όπως το Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτηρίζει τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή του ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» (ΦΕΚ 391Δ’/3-10-2018).

Το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει οικονομικά αντισταθμίσματα στις περιπτώσεις που τα περιοριστικά μέτρα είναι εξαιρετικά επαχθή για τους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται υπέρμετρα η άσκηση των εξουσιών που απορρέουν από την κυριότητα, ενόψει του χαρακτήρα και του περιορισμού τους. Συγκεκριμένα, στη μορφή που αναρτήθηκε προς διαβούλευση, προβλέπει ότι το Δημόσιο, ύστερα από αίτηση των θιγομένων, μπορεί, κατά το μέτρο του δυνατού, να αποδεχθεί:

(α) είτε την ανταλλαγή των ιδιωτικών εκτάσεων με εκτάσεις του Δημοσίου,

(β) είτε την παραχώρηση κατά χρήση στους θιγομένους δημόσιων εκτάσεων σε παραπλήσιες περιοχές για ανάλογη χρήση ή εκμετάλλευση,

(γ) είτε την καταβολή εφάπαξ ή περιοδικής αποζημίωσης, για τον προσδιορισμό της οποίας λαμβάνεται υπόψη η υφιστάμενη χρήση της ιδιωτικής έκτασης.

Είναι σημαντική  η συμμετοχή των πολιτών της Ηλείας στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να συνδιαμορφώσουν την τελική μορφή του υπό διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος. Οι πολίτες μπορούν να κάνουν σχόλια σε κάθε Άρθρο του ηλεκτρονικά στον παρακάτω ιστότοπο:

http://www.opengov.gr/minenv/?p=9825


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος