FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: “Υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα”

Ημερομηνία: 20-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, του πρώτου προϋπολογισμού μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχει σαφώς και κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Επειδή ο Νομός μας στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή και τους αγρότες θα παραθέσω κάποια στοιχεία που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Ο προϋπολογισμός αυτός σε συνδυασμό με πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σημαίνει αυξημένες προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη την χρονιά που έρχεται. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των κονδυλίων κατά 41 εκατομμύρια ευρώ από την περσινή χρονιά (1.069 εκατ. ευρώ. το 2018, 1.110 εκατ. ευρώ. το 2019).

Το 2018 είναι μια χρονιά που τώρα κλείνει και μπορούμε πλέον να εκτιμήσουμε ότι οι αγρότες μας έγιναν αποδέκτες σημαντικών χρηματοδοτικών ροών.Οι πληρωμές του ΕΛ.Γ.Α. για το 2018 ανήλθαν έως σήμερα στα 154,8 εκατ. ευρώ, ενώ για την ενεργητική προστασία δαπανήθηκαν άλλα 5,5 εκατ ευρώ. Φέτος ήταν η χρονιά που ο ΕΛ.Γ.Α. τακτοποίησε εκκρεμότητες σε ΚΟΕ-ΠΣΕΑ που «κληρονομήθηκαν» από πολύ παλαιότερα έτη.Οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ήταν σημαντικές, όπως η καταβολή 42 εκατ. ευρώ σε 45.000 αιγοπροβατοτρόφους, αλλά και οι υπόλοιπες σε  αγροτικούς τομείς όπως το ροδάκινο και τα καπνά.

Ικανοποιητική κρίνεται και η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού έως σήμερα έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές του ΠΑΑ κυμαίνονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, καθώς μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Τα παραπάνω αποτελούν έμπρακτη απόδειξη πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σε υψηλή προτεραιότητα την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εκμεταλλεύεται κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας όπως άλλωστε και για τον νομό της  Ηλείας.

Επιπλέον βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ενθάρρυνση των αγροτών στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών και στη συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συμβουλευτικού συστήματος προς τους αγρότες με τη χρήση νέων τεχνολογιών (έξυπνη γεωργία) και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Όπως έχει αποδείξει η παρούσα κυβέρνηση επιμένει στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ενεργοποίησης, αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμών και έχει εργαστεί ήδη εντατικάγια την έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027 πράγμα που αποτελεί στρατηγικό της στόχο.

Θα ήθελα να σταθώ σε δύο ακόμα από τις πολλές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν  μέσα στο 2018, όπως η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των αγροτών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας των δανείων, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου, αποπληρωμή ως 120 δόσεις και διαγραφή κεφαλαίου έως και στο 60%. Προχωρήσαμε ακόμα στην ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών, εντάσσοντας ακόμα και το σύνολο των επιλαχόντων του σχετικού προγράμματος. Συνολικά  16.000 νέοι αγρότες θα ενισχυθούν με 300 εκατ. ευρώ.

Πιο άμεσα πλέον οι αγρότες μας θα δουν θετικές επιπτώσεις στο πραγματικό εισόδημά τους, καθώς  η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικότατες νομοθετικές ρυθμίσεις τις τελευταίες  εβδομάδες. Αυτές αφορούν:

1. στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τους  αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

2. την μείωση κατά ένα τρίτο (33%) των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της συνταξιοδοτικής δαπάνης των αγροτών που αφορά τα μεσαία και μεγαλύτερα αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή αγρότες με μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα (υπενθυμίζεται η ελάφρυνση στις εισφορές των  μικρών εισοδημάτων ήδη από το 2017)

3. την πολύ σημαντική παρέμβαση στον κλάδο της οινοποιίας με την κατάργηση  του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί να είναι πλέον πραγματικότητα

4. την αύξηση του σωρευτικού ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στα 7.500€ η οποίαγίνεταιτώρα πράξη

Καταλήγοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα ειδικότερο ζήτημα σχετικά  με τις επερχόμενες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ρύθμιση των προβλημάτων που εντοπίζονται στην αγορά του γάλακτος, που θα εξασφαλίσουν την θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των ελέγχων, την προστασία των συμφερόντων των παραγωγών, την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την αποφυγή φαινόμενων παραπλάνησης τους.

Τα επερχόμενα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος συνοψίζονται στα εξής:

1. αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης,

2. υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος,

3. αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.

Οι αλλαγές θα έρθουν άμεσα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

 

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Bουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος