FOLLOW US: facebook twitter

Εδώ και τώρα συνάντηση με τον υπουργό για την Πατρών – Πύργου

Ημερομηνία: 08-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Ομόφωνη απόφαση από το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση του έργου – Τέλος το «άλλοθι» του Καλογρίτσα, ανοιχτός ο δρόμος για τις μπλοκαρισμένες εργολαβίες

Στην ομόφωνη απόφαση για επιδίωξη συνάντησης με τον νέο υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, κατέληξε χθες το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδα, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση στην Πάτρα, προκειμένου να δοθεί πλήρης και επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, Δημήτρης Κωσταριάς, αναφέρθηκε συνοπτικά στο χρονικό του αυτοκινητόδρομου και όσα έχει κάνει η Περιφέρεια για να μη χαθεί το έργο, τονίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στο έργο για να μην κινδυνεύσει το χρονοδιάγραμμα και κατά συνέπεια και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου, ύψους 300 εκατ. ευρώ,  ως το τέλος του 2022. «Η Ηλεία έχει αποκλειστεί από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, γεγονός που έχει συνέπειες στην οδική ασφάλεια, την ανάπτυξη και τον τουρισμό. Απαιτούμε τη συνέχιση του έργου, όπως ήδη έχει προγραμματιστεί και εκτελείται, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επανέλαβε τη σταθερή του θέση για την ολοκλήρωση του δρόμου στο σύνολο του  φυσικού και τεχνικού του αντικειμένου (Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα),  με τη διατήρηση των σημερινών τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης άσκησε κριτική αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ατελέσφορους χειρισμούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλος, αναφέρθηκε στα ρεαλιστικά σενάρια κατασκευής του έργου από εδώ και πέρα, επαναδιατυπώνοντας την άποψή του ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά η συνεργασία με την «Ολυμπία Οδό» ώστε να ενταχθεί ξανά το Πάτρα-Πύργος με το μοντέλο σύμβασης παραχώρησης.

«Αυτό που θέλει ο λαός Ηλείας είναι να πάμε με την πιο αποτελεσματική και σύντομη διαδικασία. Αυτή κατά τη γνώμη μου, είναι η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης», επισήμανε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του.

Μοναδικός βουλευτής που παρακολούθησε τη συνεδρίαση, ήταν ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος τοποθετήθηκε συνοπτικά επί του θέματος, ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει την απένταξη του έργου  με άλλη καθυστέρηση.

«Η Ηλεία και οι Ηλείοι έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στο δρόμο Πάτρα-Πύργος και απαιτούν  άμεση υλοποίηση της κατασκευής του. Η αναπτυξιακή καχεξία έχει τις αιτίες της, και στην έλλειψη ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Είναι αδήριτη ανάγκη η υλοποίησή του με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τόσο ως προς τη μορφή του με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ΛΕΑ και διαχωριστική νησίδα, όσο και στα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα. Η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους υπάρχει, πέντε από τις 8 εργολαβίες έχουν συμβασιοποιηθεί και οι άλλες τρεις είναι σε διαδικασία συμβασιοποίησης. Η πολιτική ευθύνη καθυστέρησης ή μη υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ. Προσωπικά θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να πετύχουμε την κατασκευή του σημαντικού για την Ηλεία σύγχρονου αυτοκινητόδρομου», δήλωσε στην «Πρωινή».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και από περιφερειακούς συμβούλους, αιρετούς και φορείς της Ηλείας.

 

Τέλος ο  «ΤΟΞΟΤΗΣ» από δύο εργολαβίες

Σε ό,τι αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες στις μπλοκαρισμένες εργολαβίες, προχθές κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτος ο «ΤΟΞΟΤΗΣ» στην 1η και στην 4η, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών.

Πλέον, αφού δεν υφίσταται πια το… άλλοθι του Καλογρίτσα, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο ξεμπλοκάρισμα των 7 από τις 8 εργολαβίες, καλώντας τους επόμενους μειοδότες να καταθέσουν έγγραφα και να υπογράψουν συμβάσεις για το έργο.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ Ηλείας έχει καταθέσει και την πρόταση να ενοποιηθούν οι τρεις εργολαβίες σε μία και να επαναδημοπρατηθούν ως έσχατη λύση. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ανθρώπους κατασκευαστικών εταιρειών, σημαίνει ότι τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν ως το τέλος του έτους και να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς υπάρχει τριετές χρονικό περιθώριο.

Όπως αναφέρει και η «Καθημερινή», με δεδομένο ότι για τις υπόλοιπες πέντε εργολαβίες έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις κι έχουν εγκατασταθεί τα εργοτάξια των εργολάβων, ένα πιθανό πράσινο φως από τις υπηρεσίες του υπουργείου θα μπορούσε να δώσει σήμα εκκίνησης του έργου, ήδη από τις επόμενες εβδομάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον προκριθεί το σενάριο της επαναδημοπράτησης του έργου, το υπουργείο θα διακινδυνεύσει όχι μόνο την πολύμηνη νέα καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών, αλλά και αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο, δεδομένης της πρόθεσης των υφιστάμενων αναδόχων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

(φωτο από fb Ανδρέα Καπογιάννη)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος