FOLLOW US: facebook twitter

To e-commerce ήρθε για να μείνει

Ημερομηνία: 25-01-2021 | Συντάκτης:

Hρθε για να μείνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς ο ένας στους δυο καταναλωτές που το προτίμησαν την περίοδο της πανδημίας, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει συστηματικά τις διαδικτυακές αγορές και μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα μελέτη που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμπεριφορά των online καταναλωτών.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, που συμπίπτει με την κορύφωση της εορταστικής περιόδου, το 61% των χρηστών του Διαδικτύου πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, ποσοστό υπερδιπλάσιο από πέρυσι, ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψαν η διανομή έτοιμου φαγητού και οι αγορές τροφίμων μέσω Διαδικτύου (45% και 14% αντίστοιχα).

Στα μελανά σημεία του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι οι δυσλειτουργίες στην αλυσίδα από την παραγγελιοληψία ώς την αποστολή και διανομή των προϊόντων, καθώς πάνω από το 60% των καταναλωτών δηλώνουν λίγο ως καθόλου ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες παράδοσης. Το εύρημα αυτό αντανακλά και το «έμφραγμα» που σημειώθηκε στις μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών λόγω αυξημένου φόρτου παραγγελιών από την Black Friday ώς τα Χριστούγεννα, προκαλώντας πολυήμερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Αντίθετα, το στοίχημα στις έγκαιρες παραδόσεις κέρδισαν τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ και οι πλατφόρμες διανομής έτοιμου φαγητού, με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των πελατών (81% και 82% αντίστοιχα). Η ειδοποιός διαφορά των σούπερ μάρκετ από τα e-shop είναι ότι τα πρώτα χρησιμοποίησαν κυρίως δικά τους μεταφορικά μέσα και προσωπικό αντί για εταιρείες κούριερ, οι οποίες δρώντας σε καθεστώς ολιγοπώλιου πιάστηκαν απροετοίμαστες στην αλματώδη έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η έρευνα κατέγραψε μεγάλη αύξηση στην πρόθεση αγοράς ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών προϊόντων (46% έναντι 35% τον Ιούνιο του 2020) και παιχνιδιών, ειδών δώρου και κοσμημάτων (27% από 11%), γεγονός αναμενόμενο αφού πραγματοποιήθηκε μέσα στις γιορτές, με τα φυσικά καταστήματα κλειστά.

Από όλες τις κατηγορίες ηλεκτρονικών αγορών αυτή που δείχνει να παγιώνεται στις συνήθειες των Ελλήνων και μετά την πανδημία είναι το ντελίβερι έτοιμου φαγητού, καθώς το 94% των online καταναλωτών θα συνεχίσει να παραγγέλνει από πλατφόρμες και μετά το άνοιγμα των εστιατορίων (73% οπωσδήποτε, 21% ίσως).

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος