FOLLOW US: facebook twitter

“Eμπνευστείτε”… μήπως από την Ολυμπία;

Ημερομηνία: 04-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε χθες στην Πάτρα ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την τουριστική της προβολή

Εστιασμένη όχι στο όνομα, στο brand name, αλλά στην «συλλογή εμπειριών» μέσα από τους τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με κεντρικό σύνθημα “Be Inspired”, παρουσιάστηκε χθες στη συνεδριακή αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας ο σχεδιασμός για την τουριστική της προβολή με σύγχρονα μέσα.  Στόχος η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει νέα, ανταγωνιστική  ταυτότητα, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και προκαλώντας τον επισκέπτη να εμπνευστεί και να εξερευνήσει, αποκομίζοντας μια «συλλογή εμπειριών».

Το μέγα ερώτημα όμως είναι πως θα αποκτήσει η Δυτική Ελλάδα ανταγωνιστική ταυτότητα, όταν το βαρύ όνομα της Περιφέρειας που είναι η Αρχαία Ολυμπία, δεν αξιοποιήθηκε κατά τον τρόπο που επιβάλλεται και δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουριστική της προβολή. Ο πολύγλωσσος ιστότοπος φέρει το όνομα western-greece.com και η Αρχαία Ολυμπία «πρωταγωνιστεί» σε δεύτερο θα λέγαμε επίπεδο όπου παρουσιάζονται ξεχωριστά οι τρεις περιφερειακές ενότητες, Ηλείας ως LAND OF OLYMPIA, Αχαϊα ως THE VIVID LAND OF ACHAIA και Αιτωλοακαρνανία ως LAND OF DISCOVERY.

Πρόκειται δηλαδή στην ουσία για τρία σάιτ, σε ένα. Στον σχεδιασμό της τουριστικής προβολής και το χαρτοφυλάκιο εργαλείων επικοινωνίας και μάρκετινγκ συμπεριλαμβάνεται ένα 12σελιδο έντυπο σε πέντε γλώσσες, μία ταινία για τη Δυτική Ελλάδα, τρία βίντεο – ένα για κάθε περιφερειακή ενότητα- και 14 ακόμη μικρότερα για κάθε προορισμό και εμπειρία.

Ο σχεδιασμός αυτός είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας  της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που μετά από διαβούλευση και καταγραφή προτάσεων με τους κατά τόπους φορείς,  κατέληξαν σε μια ολιστική προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο αν και οι φορείς της Ηλείας έχουν εκφράσει την πάγια θέση τους σε όλες τις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η Αρχαία Ολυμπία, ο πλέον ελκυστικός τουριστικός προορισμός γνωστός στα πέρατα της γης και είχαν διαφωνήσει ευθύς εξαρχής με το brand name «Western- Greece», τελικά φαίνεται πως οι διάφορες τοπικιστικές απόψεις δεν έδωσαν στην Ολυμπία την θέση που της πρέπει. Γιατί με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, θα γινόταν περισσότερο ελκυστική όλη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

Οι «φωνές» υπέρ Ολυμπίας

Κάποιες ελάχιστες ομολογουμένως φωνές, στήριξαν αυτή τη θέση στην χθεσινή παρουσίαση του σχεδιασμού, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η όλη προσπάθεια βρίσκεται προς την θετική κατεύθυνση, αλλά το κέντρο βάρους θα πρέπει να είναι η Ολυμπία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος που τοποθετήθηκε, σχολίασε κατ’ αρχήν ότι από το όνομα της Ηλείας, ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία από τα αρχαία χρόνια δεν προβάλλεται πουθενά και θεωρεί ότι μια τέτοια υποβάθμιση, υποβαθμίζει όλη την περιοχή και την ιστορία μας . Ωστόσο επισήμανε και  σε δήλωσή του στην Πρωινή, ότι αν και η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ σοβαρή και προς την θετική κατεύθυνση το Επιμελητήριο έχει ως πάγια θέση του ότι το κυρίαρχο brand για την Δυτική Ελλάδα πρέπει να είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Πρόσθεσε δε ότι το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια δήλωση και σε μια παρουσίαση, γι αυτό το Επιμελητήριο θα πάρει στα χέρια του όλον αυτόν τον σχεδιασμό και με επιστήμονες που θα ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι θα κάνει και τις δικές του προτάσεις. Για το θέμα της Ολυμπίας πήρε θέση και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Λεβέντης.

Παρέμβαση ωστόσο  περισσότερο «πυροσβεστικού» τύπου γιατί υπήρξαν γκρίνιες και διαφωνίες από εκπροσώπους φορέων για το πόση προβολή έχει ή όχι ο δικός τους τόπος, έκανε στο Περιφερειακό συμβούλιο και ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων και επικεφαλής παράταξης κ. Νίκος Τζανάκος με τον οποίο είχαμε και τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο κ. Τζανάκος έχοντας την εμπειρία της συμμετοχής του στους Διεθνείς  Αγώνες Νέων  ως μέλος του Δ.Σ. των I.C.G στους οποίους συμμετείχαν η Αρχαία Ολυμπία και η Ήλιδα, τόνισε ότι το  κέντρο βάρους του σχεδιασμού  της τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να είναι η Ολυμπία και ο Ολυμπισμός,  γιατί στις συναντήσεις που είχε σε όλες τις αποστολές στο εξωτερικό  διαπίστωσε ότι μόλις άκουγαν Αρχαία Ολυμπία τον προσέγγιζαν όλοι.

Επισήμανε λοιπόν ότι η χθεσινή παρουσίαση κατά την άποψή του ως απλού παρατηρητή, ήταν ότι η παρουσίαση ήταν κεντροβαρύς ως προς την Αρχαία Ολυμπία, στο πλάνο εμφανιζόταν συνεχώς ο Ναός της Ήρας και έτσι ακριβώς έπρεπε να είναι γιατί αυτό είναι το βαρύ όνομα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δεν μπορεί – αν και ο ίδιος είναι Πατρινός- να θέλει ο καθένας να προβάλλει τον τόπο του. « Η μελέτη είναι προς την θετική κατεύθυνση, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα πρέπει να μην υπάρχουν γκρίνιες, αλλά τα πραγματικά μεγέθη ενός τόπου, θα πρέπει να μην τα παραγνωρίζουμε».

Δηλώσεις Περιφερειάρχη, Καρπέτα, ΣΕΠΕ

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στον χαιρετισμό του κατά την χθεσινή παρουσίαση επισήμανε μεταξύ άλλων ότι  «η  διαμόρφωση ενός τέτοιου τουριστικού προϊόντος για τη Δυτική Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής μας, να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσει βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Στην αξία των συνεργειών και της συνεργατικότητας,  με στόχο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να γίνει διακριτός  τουριστικός οδηγός,  εστίασε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής  Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας  Κώστας Καρπέτας, καταθέτοντας την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων στο συντονισμό δράσεων.

«Τα φετινά στοιχεία επισκεψιμότητας  καταδεικνύουν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για  να χτίσουμε ένα σταθερό ρεύμα για την περιοχή μας με την προϋπόθεση πάντα της συνεργασίας και της συνεννόησης, προκειμένου να ενώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις του τόπου μας» ανέφερε.

Μιλώντας στην Πρωινή τόνισε συμπληρωματικά ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια έβαλε τον  θεμέλιο λίθο για την τουριστική προβολή της οργανωμένα και μάλιστα έχοντας πάρει τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του προϊόντος που παρουσίασε με στόχο να προβληθούν και να γίνουν διεθνώς γνωστοί οι τουριστικοί μας προορισμοί. Σε ότι αφορά το θέμα του band name και των διαφωνιών που έχουν εκφραστεί, ο κ. Καρπέτας επισήμανε ότι ένα brand name κάνει χρόνια να χτιστεί και αν το όλο θέμα λυνόταν με ένα όνομα θα είχαμε τελειώσει γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες που κάνουν ελκυστικό έναν προορισμό.

Εκ μέρους του ΣΕΤΕ, το μέλος του ΔΣ Αγάπη Σμπώκου παρέπεμψε στην εξαιρετική συνεργασία που είχαν με τουριστικούς, επαγγελματικούς και τοπικούς παράγοντες της περιοχής, ενώ τα βήματα που ακολουθήθηκαν μέχρι και το τελικό προϊόν παρουσίασε ο Ιωσήφ Πάρσαλης, σύμβουλος του ΣΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας τον νέο τουριστικό  ισότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  ως τον καλύτερο που έχει διαμορφωθεί ως σήμερα στη χώρα, σε επίπεδο Περιφερειών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος