FOLLOW US: facebook twitter

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για το τέλος επιτηδεύματος

Ημερομηνία: 30-06-2020 | Συντάκτης:

Εξτρα φόρο 650 ευρώ λόγω του τέλους επιτηδεύματος καλούνται να πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επαγγελματίες που συμπληρώνουν φέτος πενταετία από τότε που ξεκίνησαν δραστηριότητα, αφού η κυβέρνηση δεν ανέστειλε την υποχρέωση πληρωμής του χαρατσιού, όπως έκανε με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, οι κάτοικοι της υπαίθρου άκουσαν με μεγάλη ανακούφιση τον Απόστολο Βεσυρόπουλο να ανακοινώνει την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή την απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος.

Το μέτρο αφορά αγρότες, οι οποίοι πέρυσι (χρήση 2019) έκλεισαν πενταετία από το 2014, όταν και εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οπότε με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις έπρεπε να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, οι φόροι που σβήνονται ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ.

Αυτό συνέβη επειδή οι αγρότες ως το 2013 υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και από την 1.1.2014 υποχρεώθηκαν να τηρήσουν βιβλία και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Η μετάβαση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί πρώτη έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα 5 χρόνια εξαιρούνταν από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι χιλιάδες αγρότες, που μετατέθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ το 2014, συμπλήρωσαν την πενταετία της απαλλαγής το 2018, οπότε από τη φορολογική χρήση 2019 χάνουν την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και τους βεβαιώνεται κανονικά το τέλος επιτηδεύματος.

Ανάλογη ήταν η περίοδος απαλλαγής και για τους νέους επαγγελματίες, σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική διάταξη του 2013, οι οποίοι φέτος με τη συμπλήρωση της πενταετίας από το 2014, όταν και ξεκίνησαν δραστηριότητα, υποχρεούνται στην καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2019.

Οσοι νέοι επαγγελματίες έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έχουν συγκλονιστεί από το φετινό «φορο-σοκ» αφού το χαράτσι των 650 ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος προστίθεται στον φόρο εισοδήματος των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων ανεβάζοντας τον λογαριασμό της πληρωμής στα σύννεφα.

Επισημαίνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος για μικρομεσαίους, εργαζομένους με «μπλοκάκια» και αυτοαπασχολούμενους ισοδυναμεί με έξτρα φόρο και κυμαίνεται από 400 έως και 650 ευρώ (μειώνεται αναλογικά και υπολογίζεται ανά μήνα, εάν το 2019 ο φορολογούμενος έκανε διακοπή δραστηριότητας ή τέθηκε σε αδράνεια) ενώ εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργό δραστηριότητα πέρυσι θα κληθούν να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 800-1.000 ευρώ.

Ωστόσο ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις από το τέλος για έξι κατηγορίες φορολογούμενων, ενώ δίνει τη δυνατότητα πλήρους η μερικής απαλλαγής σε όσους βρίσκονταν σε αδράνεια ολόκληρο το προηγούμενο έτος η για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα για τους επιτηδευματίες και όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
  • 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Για τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

■ 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

■ 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Σε αδράνεια

Την ίδια ώρα, επαγγελματίες που το 2019 δεν είχαν δραστηριότητα και δεν εξέδωσαν ή δεν έλαβαν κανένα τιμολόγιο, μπορούν να μεταβούν στην οικεία ΔΟΥ και να υποβάλουν αίτηση για αδράνεια αναδρομικά από την 31η Δεκεμβρίου 2018 και να απαλλαγούν πλήρως από το τέλος σε περίπτωση που η αδράνεια καλύπτει όλη τη διάρκεια του 2019. Αν η διακοπή της δραστηριότητας αφορά ορισμένο χρονικό διάστημα τότε το τέλος επιτηδεύματος υπολογίζεται αναλογικά με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.

Για παράδειγμα, αν κάποιος ήταν ενεργός μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2019 και δηλώσει αδράνεια από τον Ιούλιο θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος για έξι μήνες, δηλαδή το 50% του ποσού. Αν δηλώσει αδράνεια έως και τον Σεπτέμβριο θα πληρώσει το τέλος που αναλογεί σε τρεις μήνες, δηλαδή για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ενεργοποιήσουν ξανά τη δραστηριότητά τους το 2020 χωρίς να πληρώσουν το τέλος για το 2019.

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι το τέλος επιτηδεύματος καταλογίζεται στα νομικά πρόσωπα ανεξάρτητα από το αν έχουν κέρδη ή ζημιές εντός του φορολογικού έτους, ενώ τα φυσικά πρόσωπα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τέλος ακόμη κι αν δεν είχαν κανένα έσοδο, αλλά εμφανίζονταν στα μητρώα της Εφορίας ως ενεργοί.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος