FOLLOW US: facebook twitter

«Στενάζει» η αγορά του Κάμπου – Δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό το clickaway, τονίζουν οι έμποροι

Ημερομηνία: 24-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος του ηλειακού Κάμπου, αφού η εφαρμογή της «παραλαβής εκτός» (clickaway) μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθή ωφέλιμη για τους εμπόρους αλλά ούτε και αποτελεσματική για τους καταναλωτές. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο από όλα τα καταστήματα και προκαλεί ταλαιπωρία και στους ίδιους και στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε εμπορεύματα που απαιτούν δοκιμή πριν από την αγορά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών, Φώτης Κορδοπάτης, τόνισε στην «Πρωινή» ότι θα μπορούσε να επιτραπεί ένας ελάχιστος αριθμός πελατών σε κάθε κατάστημα, ώστε να τονωθεί η αγορά.

«Θα μπορούσαν να επιτρέψουν έστω ένα άτομο σε κάθε κατάστημα. Ακόμα κι αυτό θα ήταν πιο αποτελεσματικό από το clickaway. Η αγορά προσπαθεί να δουλέψει και να αποδώσει, αλλά δεν είναι εύκολο ούτε για μας ούτε για τους καταναλωτές,  διότι δεν υπάρχει η ευκολία  της δοκιμής για αρκετά εμπορεύματα», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών, Παναγιώτης Καρκαβίτσας, δήλωσε πως αρκετοί συνάδελφοί του δεν έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το clickawayκαι εξέφρασε την ανησυχία του για μόνιμα λουκέτα στην αγορά.

«Είναι πολύ μέτρια η κίνηση. Δεν έχουν όλοι οι έμποροι τη δυνατότητα να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο, διότι αρκετοί είναι κάποιας ηλικίας και δεν έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία, ειδικά στα μικρά καταστήματα. Είναι δύσκολη η κατάσταση, διότι και οι καταναλωτές φοβούνται και είναι διστακτικοί. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν έναν συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανά κατάστημα, ανάλογα με τα τ.μ., τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αρκετά εμπορεύματα χρειάζονται δοκιμή για να τα αγοράσει ο κόσμος», επισήμανε και υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί ο εμπορικός κόσμος από το κράτος.

«Όσα πιο πολλά όπλα μας δώσουν, τόσο καλύτερα θα είναι. Έχουν συσσωρευτεί πολλές υποχρεώσεις στους εμπόρους και ήδη κάποιοι δεν άνοιξαν καθόλου τώρα. Πώς θα πληρώσουν τα έξοδά τους; Πιστεύω ότι πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον 25% οι εισφορές και οι φόροι, όπως έγινε στο πρώτο λοκντάουν. Η μετακύλιση οφειλών στο μέλλον δεν λύνει το πρόβλημα», είπε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας-Βουπρασίας, Ανδρέας Τσίρος, έκανε λόγο για στοχευμένη πολιτική δημιουργίας ολιγοπωλίων στην οικονομία μέσω λουκέτων στους μικρούς εμπόρους.

«Τοclickawayείναι ένα παραμύθι που το κάνει η κυβέρνηση για να μη μας προσφέρει κάπια στήριξη με το πρόσχημα ότι δεν είμαστε κλειστοί αλλά ανοιχτοί. Η αγορά δεν λειτουργεί. Λεφτά δεν υπάρχουν, ψυχολογία δεν υπάρχει. Πιστεύω ότι όλο αυτό είναι συνειδητή πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα μικρά καταστήματα και να μείνουν μόνοι λίγοι και μεγάλοι. Ενισχύει μόνο τους ομίλους και τις αλυσίδες και αφήνει αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να κλείσουν», εξήγησε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος