FOLLOW US: facebook twitter

Δύσκολος γρίφος τα αίτια της μοιραίας πτώσης στη Χαριά

Ημερομηνία: 23-06-2021 | Συντάκτης:
-Κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων χθες στη Χαριά
Τι δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάν. Κονδύλης

Τα ακριβή αίτια πρόκλησης του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στη Χαριά, που στοίχισε προχθές το πρωί τη ζωή στον 56χρονο Δημήτρη Βασιλείου και στον 58χρονο Κώστα Καλογερογιάννη, διερευνούν με προσοχή από χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας.

Χθες το πρωί μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και ευρήματα που θα λύσουν τον γρίφο της πτώσης. Τα συντρίμμια του μικρού μονοκινητήριου αεροσκάφους μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, ενώ τα στελέχη του κλιμακίου αναμένεται να μεταβούν και στο Μεσολόγγι, από όπου ξεκίνησε η μοιραία πτήση προχθές το πρωί.

Η διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες τελέστηκε το δυστύχημα και η εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν την πτώση, δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εκδοθεί το τελικό πόρισμα. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Κονδύλης, τέτοιου τύπου αεροσκάφη δεν έχουν εξοπλισμό αναλυτικής καταγραφής όλων των δεδομένων μιας πτήσης, κατά συνέπεια θα πρέπει να αξιοποιηθούν μαρτυρίες και ό,τι άλλα ευρήματα έχουν συλλεχθεί.

«Είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση, διότι δεν έχουμε καταγραφή δεδομένων πτήσης ούτε καταγραφή των συνομιλιών όπως γίνεται με τα μεγάλα αεροσκάφη, στα οποία υπάρχει το λεγόμενο FDR (flight data recorder) και το CVR (Cockpit Voice Recorder), τα οποία μας βοηθούν να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της πτήσης. Το κλιμάκιο της επιτροπής ξεκίνησε ήδη την έρευνα και θα μεταβεί και στο Μεσολόγγι, από όπου ξεκίνησε η πτήση. Από το ραντάρ μπορούμε να συλλέξουμε ορισμένα στοιχεία για την πτήση, σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια δύσκολη υπόθεση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο ρόλος της Επιτροπής δεν είναι να καταλογίσει ή να υποδείξει ποινικές ευθύνες. Χάθηκαν δύο συμπολίτες μας και στόχος μας είναι να ερευνήσουμε και να εντοπίσουμε τις αιτίες για να μην ξαναπροκληθεί τέτοιο δυστύχημα», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος