FOLLOW US: facebook twitter

Δυσκολίες και φέτος για τους πατατοπαραγωγούς της Ηλείας

Ημερομηνία: 08-06-2021 | Συντάκτης:
Αθρόες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Αγροτ. Συνεταιρισμού, Ανδρ. Τσουκαλάς
-Ερώτηση στη Βουλή από τον Ανδρ. Νικολακόπουλο για την αποζημίωση στη φθινοπωρινή παραγωγή

Πολύ δύσκολη αναμένεται και η φετινή χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς της Ηλείας, καθώς το προϊόν παραμένει απούλητο ως τώρα, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική θεαματικής αλλαγής. Αφενός οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής όπως η Αίγυπτος και αφετέρου τα φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων στις εισαγόμενες πατάτες, δημιουργούν «βουνά» με αδιάθετες πατάτες, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση και τεράστια οικονομική ζημιά.

Ο πρόεδρος των πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η χρονιά προμηνύεται καταστροφική αν δεν αλλάξει κάτι και αν δεν λάβει κάποια μέτρα στήριξης το κράτος.

«Η χρονιά είναι καταστροφική. Οι πατάτες είναι στα αζήτητα. Δεν υπάρχει τιμή. Κι αν υπάρξει, θα είναι πολύ χαμηλή, εξευτελιστική. Αν η πατάτα δεν πουλιέται τουλάχιστον στο 0,30€, δεν μας μένει κάτι διότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ ηψηλό. Εμείς αγοράζουμε 1,40 με 1,60€ τον εισαγόμενο πατατόσπορο συν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, εκτοξεύονται τα έξοδα», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μπει «φρένο» στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές.

«Εισάγοντα αθρόα πατάτες από χώρες όπως η Αίγυπτος, τις αποθηκεύουν και τις διοχετεύουν στην αγορά μόλις βγάλουμε τη φθινοπωρινή πατάτα ή την ανοιξιάτικη. Πώς να επιβιώσουμε εμείς μετά; Και δεν είναι ότι ωφελείται ο καταναλωτής, αφού δεν αγοράζει φτηνά. Στα 0,70 και 0,80€ είναι η τιμή στην αγορά. Επίσης, βαφτίζουν ελληνικές πατάτες τις εισαγόμενες. Εμείς παλεύουμε χρόνια για να αλλάξει κάτι, διότι φέτος έχουμε παραγωγή πολύ καλής ποιότητας», ανέφερε σημειώνοντας ότι ο παγετός έπλξε την πρωιμη πατάτα και ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τίποτα.

«Οι πρώιμα φυτεμένες καταστράφηκαν από τον παγετό κι ο ΕΛΓΑ έχει μείνει με έναν κανονισμό απαρχαιωμένο. Οι εισφορές των αγροτών αυξήθηκαν προς τον ΕΛΓΑ, από τον ΕΛΓΑ υπέρ του αγρότη δεν είδαμε τίποτα», ανέφερε.

O Ανδρέας Νικολακόπουλος για τον ένα χρόνο από τον πρώτο νεκρό της πανδημίας | Εφημερίδα Πρωινή

Ερώτηση Νικολακόπουλου για αποζημιώσεις

Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ζητώντας να επισπευτούν οι αποζημιώσεις λόγω covid στη φθινοπωρινή πατάτα. Όπως αναφέρει, ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες (π.χ. παγετός) σε πολλές περιοχές του Νομού, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην κρατική βοήθεια για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα για αρκετά αγροτικά προϊόντα, όπως το καρπούζι, τα κηπευτικά, η ανοιξιάτικη πατάτα που θα πληρωθεί άμεσα, δεν ισχύει το ίδιο και για την επίσπορη καλλιέργεια πατάτας που εντάσσεται στην φθινοπωρινή πατάτα και είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος καλλιέργειας. Το θέμα έχει τεθεί στο Υπουργείο, και από εμένα προσωπικά αλλά και από άλλους συναδέλφους, από τις αρχές του έτους, και μολονότι υπήρχε θετική ανταπόκριση προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων λόγω COVID και οι επίσπορες καλλιέργειες πατάτας, διαπιστώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα», αναφέρει ο κ. Νικολακόπουλος, προσθέτοντας ότι εν λόγω καλλιέργειες δεν έχουν δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 επειδή η καλλιέργεια αυτή ξεκινά τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, δηλαδή μετά το πέρας της προθεσμίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

«Με δεδομένο όμως ότι δηλώνονται στον ΕΛΓΑ, δηλαδή δεν υπάρχει καμία αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή οποιουδήποτε άλλου τέλους, δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά η εξαίρεση τους από την αποζημίωση της φθινοπωρινής πατάτας», καταλήγει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος