FOLLOW US: facebook twitter

Δυσκολεύει η κατασκευή του δρόμου Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 16-03-2021 | Συντάκτης:
Απορρίπτεται η χρηματοδότηση νέων οδικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε πολύ δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται πλέον η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει προθυμία να διαθέσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέα οδικά έργα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει πως σχεδόν το σύνολο των οδικών έργων που προτάθηκαν για χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών απορρίφθηκαν, με εξαίρεση το βόρειο τμήμα του Ε65, το οποίο έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της Δυτικής Μακεδονίας στην πορεία απολιγνιτοποίησης, και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), σχετικά με τον οποίο τονίστηκε στις κοινοτικές αρχές η ανάγκη μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο οι ελπίδες του υπουργείου περιορίζονται στη «διάσωση» κάποιων δευτερευόντων έργων, αλλά και ενός προγράμματος συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να προσδώσει στη συγκεκριμένη χρηματοδοτική παρέμβαση (και όχι θέμα ωριμότητας ή αναγκαιότητας).

Υπενθυμίζεται ότι αρνητικά απάντησε και η η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) σε σχετικό αίτημα του υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση του έργου.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, από τη μελέτη κόστους-οφέλους προέκυψε χαμηλός κυκλοφοριακός φόρτος και αντίστοιχα χαμηλός δείκτης βιωσιμότητας του έργου, στοιχείο που σε συνδυασμό με το ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι τα οδικά έργα δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, οδήγησε την ΕΤΕΠ στο να αποκλείσει σχετική δανειοδότηση.

«Δεν είναι εύκολο να εγκριθεί το έργο, αλλά το πολεμάμε γιατί η Ολυμπία έχει άλλη διάσταση και πρέπει να την καταλάβουν και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι. Το έργο αναζωπυρώνεται καθώς για τα 17 χλμ δεν θα χρειάζονται πλέον οι μελέτες που υπολείπονται με την επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας. Θα εξετάσουμε αν μπορεί να ενταχθεί στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Πελ/σου και πώς θα πείσουμε τους Ευρωπαίους, γιατί είναι πολύ σημαντικός οδικός άξονας»,  είχε τονίσει.

Πλέον, μοναδική ελπίδα είναι τα Περιφερειακά προγράμματα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν μπορούν να δεσμευτούν τόσοι πόροι για ένα τέτοιο έργο. Θετική εξέλιξη είναι μόνο το γεγονός ότι ένα οδικό πρόγραμμα που φαίνεται πως τελικά θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας του επαρχιακού οδικού δικτύου. Η πρόταση περιλαμβάνει τη «διόρθωση» κακών κλίσεων ή απότομων στροφών, την τοποθέτηση στηθαίων και έχει συνολικό προϋπολογισμό περί τα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από την ΕΤΕπ.

Τι γίνεται με την Πατρών-Πύργου

Η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει νέα οδικά έργα δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την Πατρών-Πύργου, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα. Παρότι η ερώτηση που κατέθεσε πριν από τρεις μήνες η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, με την οποία συνέδεε το έργο με το Ταμείο Ανάκαμψης, προκάλεσε απορίες και ερωτηματικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει αλλάξει κάτι και ότι ως τον Ιούνιο θα έχει δοθεί η θετική απάντηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που σημαίνει επανέναρξη του έργου ως το τέλος του έτους.

Όλα τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών εκφράζουν με σειρά δηλώσεων αισιοδοξία και βεβαιότητα για τη θετική απάντηση της Κομισιόν. Ας ελπίσουμε πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και προς το συμφέρον της Ηλείας και των πολιτών της, διότι πιθανή αρνητική απάντηση σε συνδυασμό με την κλειστή «πόρτα» από το Ταμείο Ανάκαμψης, θέτουν εν αμφιβόλω την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος