FOLLOW US: facebook twitter

Δυσαρέσκεια και εντάσεις στη σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη χθες στο Δημαρχείο Ολυμπίας – Κατήγγειλαν τα ανεπαρκή επίγεια και εναέρια μέσα

Ημερομηνία: 05-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη και τις μνήμες του 2007 είναι ξανά οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς από χθες το μεσημέρι η πυρκαγιά έχει περικυκλώσει την περιοχή και ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο κίνδυνος για τον Κρόνιο Λόφο ήταν υπαρκτός.

Στο μέτωπο πίσω από τον λόφο της Γαλάνης, πίσω από την αρχαία Ολυμπία, σημειώθηκαν απανωτές αναζωπυρώσεις εξαιτίας της κατεύθυνσης του ανέμου μετά τις 7 το απόγευμα, οι οποίες ήταν ανέφικτο να αντιμετωπιστούν από τα μόλις δύο εναέρια μέσα (δύο ελικόπτερα Ερικσον) που επιχειρούσαν στο σημείο, αφού τα canadair ήταν ακινητοποιημένα.

Η κρισιμότητα της κατάστασης και ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο προκάλεσαν την άμεση κάθοδο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Αρχαία Ολυμπία, ο οποίος συμμετείχε σε έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο αρχαίας Ολυμπίας, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Γ. Γεωργιόπουλο, τον περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Βασ. Γιαννόπουλο για την κατάσταση που επικρατεί. Οι αιρετοί της περιοχής περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της πυροσβεστικής επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ορισμένοι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν στον υπουργό  τη δυσαρέσκειά τους για τα ανεπαρκή επίγεια και εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικράτησε κατά διαστήματα ένταση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του προέδρου της ΤΚ Ολυμπίας, Πάνου Μαντά. Από την πλευρά του, ο υπουργός κατέγραψε την κατάσταση και έδωσε εντολή για την ενίσχυση του μετώπου στην Ολυμπία. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης οι βουλευτές Διον Αυγερινοπούλου, Ανδρ Νικολακόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασ. Παπαγεωργίου, ο γενικός περ/κός αστυνομικός δ/ντής δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Απ.Μαρτζάκλης, ο αστυνομικός διευθυντής Ηλείας, Παν Μάνδαλος, ο διοικητής της Ασφάλειας Πύργου, Χαρ. Πατσούρης, ο περ/κός σύμβουλος Παν Μπράμος, κ.ά. μετά την ολοκλήρωσή της σύσκεψης , μετέβησαν άπαντες στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ λίγο μετα τις 8 αφίχθη στην αρχαιά Ολυμπία η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδωνη, η οποία μετέβη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας όπου και ενημερώθηκε από την Προϊσταμένη Ερωφίλη Ιριδα Κόλλια για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, η πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες», δήλωσε στην Πρωινή η κα Μενδώνη , η οποία παρέμεινε για αρκετή ώρα στον εξωτερικό  χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείο της Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος