FOLLOW US: facebook twitter

Δύο εχθροί και κανένας φίλος

Ημερομηνία: 17-02-2021 | Συντάκτης:

Όταν η Πρωινή αποκάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο το προαποφασισμένο πλάνο του Πανεπιστημίου Πατρών, δέχθηκε «πυρά» για ανακρίβειες και παραπλάνηση, ακόμα και από ανυποψίαστους πολίτες που δεν ήταν διατεθειμένοι να πιστέψουν τη θύελλα που έρχεται. Σήμερα που δυστυχώς δικαιωνόμαστε, οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

Η Ηλεία βρίσκεται στη χειρότερη θέση των τελευταίων ετών όσον αφορά τη φιλοξενία πανεπιστημιακών τμημάτων στην εδαφική της επικράτεια, διότι δεν έχει κανέναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά της να διατηρήσει τα τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμο το 2019, της Μουσειολογίας, της Γεωπονίας και του υπό αναστολή ΤΕΦΑΑ.

Η στάση της κυβέρνησης, όχι απέναντι στην Ηλεία αλλά απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση, είναι πλέον σαφής και κατανοητή απέναντι και σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη: δεν θα  πέσει στη φωτιά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, διότι θέλει να ευνοήσει και την άνθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης ακόμα και σε τριτοβάθμιο επίπεδο, κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος, με τις απανωτές αποφάσεις που προβλέπουν ισοτιμία με τα κολέγια και εξίσωση πτυχίων.

Στην εχθρική στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο ήρθε να προστεθεί και η παρωχημένη αντίληψη της νέας διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών για τα λειτουργία του ιδρύματος: όλες οι σχολές και όλα τα τμήματα σε μία πόλη, κανένα περιφερειακό τμήμα, καμία αποκέντρωση, καμία σύνδεση με την τοπική-περιφερειακή οικονομία, καμία εξωστρέφεια. Σεβαστή άποψη αλλά σίγουρα ξεπερασμένη και ανεπαρκής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής ελληνικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Ο νεοεκλεγείς πρύτανης Χρήστος Μπούρας έδειξε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του, στοχοποιώντας τα τμήματα της Ηλείας, ιδιαίτερα τη Μουσειολογία ως μη βιώσιμη, παραβλέποντας ότι και στην Πάτρα λειτουργούν ΑΕΙ στην ίδια δύσκολη κατάσταση. Κατά συνέπεια, τα κριτήριά του δεν είναι αυστηρά επιστημονικά αλλά γεωγραφικά-χωροταξικά και –κατά μια έννοια- τοπικιστικά και συντεχνιακά.

Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού αφιέρωσε σχεδόν όλο το πόρισμα στα δύο τμήματα της Ηλείας και κατέληξε σε προτάσεις που προκαλούν σοβαρές απορίες: πρώτον, με ποια κριτήρια προτείνει την εγκατάσταση τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας στην Πάτρα; Σε ποιες ανασκαφές θα κάνουν την πρακτική τους οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι; Πώς καθιστά ελκυστικό το τμήμα; Γιατί ο φοιτητής να μην επιλέξει το Ιστορικό-Αρχαιολογικό της Καλαμάτας ή των Ιωαννίνων; Μόνο η Αρχαία Ολυμπία μπορεί να δώσει αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα σε ένα τέτοιο τμήμα. Η Πάτρα έχει ισχυρή παράδοση στην ιατρική και στις πολυτεχνικές σχολές. Για ποιο λόγο να αποκτήσει ένα τμήμα που δεν το θέλει και που δεν ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της;

Όσον αφορά τη Γεωπονία, η Επιτροπή προφανώς αγνοεί το ότι δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα για να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις στην Αμαλιάδα. Αγνοεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξόδεψε σημαντικά ποσά για το Εδαφολογικό Εργαστήρι.  Ταυτόχρονα προτείνει να εγκαταλειφθούν τα κτίρια και να δαπανηθούν νέοι δημόσιοι πόροι για τη μεταφορά τους στο Μεσολόγγι. Ράβε ξήλωνε, δουλειά να μη μας λείπει. Η Επιτροπή οφείλει να λάβει υπόψη της την επένδυση που έχει γίνει στην Αμαλιάδα, καθώς και ότι δεν υπάρχει ιδανικότερος τόπος από τον ηλειακό κάμπο για να σπουδάσει κάποιος γεωπόνος. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι αριθμοί: 800.000 στρέμματα εύφορης γης, το 50% του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Ελλάδας, όπου παράγονται τα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο.

Οι συσχετισμοί, όπως προαναφέραμε, είναι αρνητικοί, για αυτό και θα πρέπει οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του νομού να αναλάβουν πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως θα πάνε σε ένα πιο προωθημένο επίπεδο. Δεν αρκεί η διαφωνία και το ψήφισμα διαμαρτυρίας. Οι δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν πρόταση για το πώς θα στηρίξουν οι ίδιοι τα τμήματα, τι πόρους είναι πρόθυμοι να διαθέσουν και πώς θα στηρίξουν τους σπουδαστές. Πρέπει να μπει το χέρι στην τσέπη και να συζητηθούν όλα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο. Από την πλευρά της Περιφέρειας πρέπει να διαμηνυθεί ξανά η αρχική προειδοποίηση: Αν το Πανεπιστήμιο θέλει χρήματα από τον θεσμό της Περιφέρειας, να γίνει και πανεπιστήμιο της Περιφέρειας. Ειδάλλως μπορεί να συνεργαστεί με τον δήμο Πατρέων.

Η «Πρωινή»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος