FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Σ. Αρχ. Ολυμπίας: Σειρά μέτρων ελάφρυνσης δημοτών και επιχειρήσεων

Ημερομηνία: 18-05-2021 | Συντάκτης:

Τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για επιχειρήσεις και δημότες που επλήγησαν από τον κορονοϊό επικαιροποίησε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ρόη Αντωνοπούλου, ο δήμος συνεχίζει την εφαρμογή σειράς μέτρων που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία προκάλεσε οικονομική καθίζηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της απόφασης, προβλέπεται η απαλλαγή της καταβολής ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του άρθρου 1 του Ν.25/1975 των επιχειρήσεων που υποχρεωτικά διέκοψαν την λειτουργία τους λόγω των έκτακτων μέτρων αποτροπής της διασποράς της νόσου covid-19 που επέβαλε η πολιτεία από την 1η Ιανουαρίου του 2021 έως τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Το μέτρο ισχύει για επαγγελματικούς λογαριασμούς ρεύματος για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και των οποίων οι ΚΑΔ ανήκουν στις λίστες υποχρεωτικής διακοπής σύμφωνα με τα σχετικά ΦΕΚ.

Η απαλλαγή θα διενεργείται κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, θα διενεργηθεί συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Επίσης προβλέπεται η προσωρινή μείωση κατά 50% των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων των επιχειρήσεων που διέκοψαν η περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και δεν έκαναν ή κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου λόγω των έκτακτων μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού ως το τέλος του 2021.

Παράλληλα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος οι επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις (π.χ. Κυλικεία σχολείων, δημ. αναψυκτήρια κ. λ. π.) από 01/01/2021 έως τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, ο φειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού και όλα τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν βεβαιωθεί από 15-2-2020 έως 28-2-2021, μπορούν να ρυθμίζονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσίας του Δήμου.

Ο δήμος αποφάσισε επίσης τη μείωση δημοτικών τελών σε ειδικές κατηγορίες. Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση σε ποσοστό 50% των δημοτικών τελών για άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μικρότερο του ποσού των 12.000,00 ευρώ, μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για την πρώτη κατοικία. Για πολύτεκνους και τρίτεκνους μειώνονται 50% τα δημοτικά τέλη για την πρώτη κατοικία. Ειδικότερα, πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.  Τρίτεκνες οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 12.000 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος