FOLLOW US: facebook twitter

Δρομολογείται η ίδρυση και λειτουργία ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο Ήλιδας!

Ημερομηνία: 17-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Γιάννης Λυμπέρης: ”Ζωτικός ο ρόλος των τοπικών αρχών στην προαγωγή υγείας και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων”

Ενεργό ρόλο στην οργάνωση και το συντονισμό προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου για το σύνολο του πληθυσμού, με στόχο την προαγωγή της υγείας, θα έχει ο δήμος Ήλιδας, μέσω του σχεδιασμού του για την ίδρυση και λειτουργία ΚΕΠ Υγείας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά σε λίγους δήμους της χώρας,για το οποίο έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες επέκτασής του, με τον δήμο Ήλιδας να είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα.

Ουσιαστική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμμετοχή του Δημάρχου Ήλιδας και Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ κ. ΓιάννηΛυμπέρη στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ (Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.), που πραγματοποιήθηκε στην Βούλα Αττικής υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και είχε θέμα: «Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για ενιαία Υγεία και έναν καλύτερο πλανήτη».

“Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ”

« Σε αυτή την δύσκολη, την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων. Από τη μεριά μας ως  Δήμαρχοι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε σε αυτό τον δύσκολο ρόλο και καλούμε και το Υπουργείο Υγείας να αναγνωρίσει αυτό τον ρόλο και να τον υποστηρίξει με κάθε τρόπο» ανέφερε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα ΚΕΠ Υγείας.

Ο ρόλος του ΚΕΠ Υγείας είναι νασχεδιάζει, να οργανώνει και να συντονίζει τα Προγράμματα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου και να τα διασυνδέει με λειτουργούσες δομές υγείας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Μεριμνά και καθοδηγεί τις δημοτικές πρωτοβουλίες προληπτικής φροντίδας, ώστε κάθε δράση να διέπεται από συνέχεια, συνέπεια και σύγχρονη τεχνογνωσία.

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, κυρίως ως προςτα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως:

  •  Καρκίνο του παχέος εντέρου
  •  Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
  •  Καρκίνο του μαστού
  •  Καρδιοαγγειακό κίνδυνο
  • Ανεύρυσμα αορτής
  •  Καρκίνο του προστάτη
  • Μελάνωμα
  •  Κατάθλιψη
  •  Άνοια
  •  Χ.Α.Π.
  •  Οστεοπόρωση.

«Ο καλύτεροςτρόπος προστασίας της υγείας είναι η πρόληψη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και δρομολογούμε την δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας στον δήμο μας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι πολίτες» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ήλιδας, επισημαίνοντας ότι το ΚΕΠ Υγείας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού σχετικά με προγράμματα παρακολούθησης, παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών, με στόχο την ισότητα στην υγεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος