FOLLOW US: facebook twitter

Δρομείς αγγελιοφόροι της Εκεχειρίας: Με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις και ο «Δρόμος Εκεχειρίας» από την Ήλιδα στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 20-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Αγγελιοφόροι του αρχαίου αλλά πάντα επίκαιρου μηνύματος της εκεχειρίας, έγιναν το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, δρομείς και μη, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τον «Δρόμο Εκεχειρίας» που διοργάνωσε για μια ακόμα χρονιά με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, η Συμπολιτεία Ολυμπίας με την συνδιοργάνωση και στήριξη της Περιφέρειας, των δήμων Πύργου, Ήλιδας και Ολυμπίας, φορέων και χορηγών.

Ο «Δρόμος Εκεχειρίας» πήρε το όνομα του από την διαδρομή Ήλιδα- Ολυμπία,   μια διαδρομή 50 χιλιομέτρων που διένυσαν χθες δεκάδες δρομείς μέσα από πολλά χωριά της Ηλείας από τα οποία έγιναν δεκτοί με χαρά αλλά και φιλοξενία των συμμετεχόντων. Η  εκκίνηση έγινε το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα με κατάληξη την Αρχαία Ολυμπία όπου το μεσημέρι ακολούθησε η απονομή των  μεταλλίων και επάθλων.  Οι συμμεέχοντες έζησαν μοναδικές στιγμές, διανυύοντας το Μονοπάτι της εκεχειρίας, που είχε σαν στόχο να ανοίξει ο δρόμος προς την εκεχειρία και την ειρήνη κάνοντας σκοπό την συμφιλίωση των λαών, την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε μια ευνομούμενη κοινωνία.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αρχαία Ήλιδα, όπου και πραγματοποιήθηκε ο Δρόμος του Ίφιτου από την πλατεία της Τ.Κ  της Αρχαίας Ήλιδας μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας για παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου. Ο «δρόμος» ήταν αφιερωμένος στον πρωτεργάτη της Εκεχειρίας, βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας Ίφιτο. Κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, χαιρετισμό απηύθυνε  αρχικά η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη, η οποία αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για την διοργάνωση και αναφέρθηκε στο  μήνυμα της πρωτοβουλίας  αυτής τονίζοντας ότι «ο Δρόμος δεν έχιε αγωνιστικό χαρακτήρα, γι αυτό και σημασία δεν έχει μόνο η διαδρομή αλλά και η ολοκλήρωσή της, γιατί όπως και η εκεχειρία για να φτάσεις στην ειρήνη πρέπει να την ολοκληρώσεις». Τόνισε ακόμα ότι το  «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» όχι μόνο ενώνει την Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών αγώνων) και την Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων), αλλά φέρνει στο προσκήνιο την ημιορεινή Ηλεία και προβάλλει τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση, και τους φιλόξενους ανθρώπους της που υποδέχονται με τα παραδοσιακά τους προϊόντα και εδέσματα τους δρομείς. γεφυρώντας το αρχαίο με το σύγχρονο.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και δέντρο

Χθες το πρωί εκτός απο τον Δρόμο Εκεχειρίας, πραγματοποιήθηκε και η διαδρομή των 5 χιλιομέτρων αφιερωμένη στον βασιλιά της Αρχαίας Πίσας Κλεισθένη που είχε αγωνιστικό χαρακτήρα. Όλες οι βραβεύσεις έγιναν μπροστά από το δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος, έλληνες και ξένοι που βρίσκονταν στην περιοχή,  για να χειροκροτήσει τους δρομείς.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, δέντρο και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται

Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος