FOLLOW US: facebook twitter

Δράση ενημέρωσης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ημερομηνία: 26-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

sklirinsi-plateia

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας στην κεντρική πλατεία Πύργου

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά πλάκας η χθεσινή και ομάδα της Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπισης της νόσου, βρέθηκε χθες στην κεντρική πλατεία Πύργου και μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια στους περιστατικούς. Στο πλευρό τους, και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδριάνα Αγγελακοπούλου καθώς στη δράση που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει και ο Δήμος Πύργου.

Η συντονίστρια της Ένωσης, για την περιφέρεια του Πύργου κ. Διονυσία Δημακοπούλου, επισήμανε ότι το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα είναι «Αποχαιρετώ την Πολλαπλή Σκλήρυνση με ένα φιλί και συνεχίζω δυνατά για να κατακτήσω την ανεξαρτησία μου σε όλα τα επίπεδα». Όπως τόνισε, «ο Σύλλογος βοηθά τους πάσχοντες και τις οικογένειες τους, τους καλύπτει ηθικά και υλικά τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και στις παροχές που μπορούν να έχουν οι πάσχοντες από τους κρατικούς φορείς».

Η κ. Αγγελακοπούλου, επισήμανε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά πλάκας και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τότε, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου.

«Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους. Σήμερα 2,5 εκ. άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία 22 χρόνια, επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου χωρίς όμως να τη θεραπεύουν. Η διάγνωση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας γίνεται με την κλινική εξέταση και στη συνέχεια με μαγνητική τομογραφία και με οσφυονωτιαία παρακέντηση. Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες, θα πρέπει να επισκεφθεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο.

Από την ασθένεια αυτή πλήττονται για πρώτη φορά άνθρωποι ανάμεσα στα 20 και τα 50. Στις γυναίκες η πάθηση εμφανίζεται έως και δυο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Εμείς, σαν Δήμος ευχόμαστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από την ασθένεια αυτή».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ο εθνικός φορέας με εκπροσώπηση στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται εδώ και 19 χρόνια, με στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας, ώστε να πετύχουν την αυτονομία, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, την επανένταξη τους μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησης στο κοινωνικό σύνολο, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα προβλήματα που


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος