FOLLOW US: facebook twitter

Δράση “Άδειες καρέκλες” και στον πεζόδρομο Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 04-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Την Τετάρτη τα καφέ και τα εστιατόρια γεμίζουν με καρέκλες τις πλατείες και διαμαρτύρονται

-Εξετάζουν την συμμετοχή τους και οι καταστηματάρχες εστίασης του Πύργου

Περισσότεροι από 35 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, αναμένεται να λάβουν μέρος στην συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας Empty Chairs (άδειες καρέκλες) που διοργανώνεται την Τετάρτη 06/05/2020 στις 20:00.

Οι επιχειρηματίες θα τοποθετήσουν στις κεντρικές πλατείες των πόλεών τους τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους για να συμβολίσουν όλους τους κρίκους της επισιτιστικής αλυσίδας που πλήττονται από την έλλειψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου.

Η πρωτοτυπη και ηχηρή εκδήλωση-διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού Empty Chairs. Τον πρωτότυτο αυτο τρόπο διαμαρτυρίας, βρήκαν αρχικά καταστηματάρχες εστίασης στο Βερολίνο,  προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το οικονομικό πλήγμα που υφίστανται λόγω καραντίνας και να ζητήσουν ενίσχυση από το κράτος.

Εκατοντάδες άδειες καρέκλες τοποθετήθηκαν στην πλατεία μπροστά από την πύλη του Βραδεμβούργου. H διαμαρτυρία του κλάδου εστίασης στο Βερολίνο, φαίνεται να τροφοδότησε παρόμοιες σκέψεις στην χώρα μας που πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας και ετσι θα πραγμτοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Από την Ηλεία, μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στην δράση, οι  επιχειρηματίες της Εστίασης της Αμαλιάδας που σε συνεργασία με τους 35 συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις φωνές τους και… τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους και διαμαρτύρονται ζητώντας πραγματικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις τους.

Με κεντρικό σύνθημα «Η Εστίαση δεν αντέχει άλλο!» ο Πεζόδρομος της Αμαλιάδας θα γεμίσει άδειες καρέκλες με στόχο να ακουστούν τα αιτήματα των επιχειρηματιών εστίασης.

Την συμμετοχή τους στην δράση «Άδειες καρέκλες» εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες και οι καταστηματάρχες εστίασης του Πύργου.

Ζητούν τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό

Οι  Σύλλογοι εστίασης μαζί και το Συντονιστικό Εστίασης Αμαλιάδας που συμμετέχουν στην παραπάνω δράση τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής¨
Η ανακοίνωση των υγειονομικών περιορισμών υπολειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και η διαχρονική στοχοποίηση του κλάδου, κάνει επιτακτική την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με εκπροσώπους χιλιάδων καταστημάτων εστίασης από όλη την χώρα.

Για την γεωγραφική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτείνουν ως εκπρόσωπό τους τον κ/ Σπύρο Στεργίου.

Το αναπτυξιακό σχέδιο δράσης που προτείνουν οι καταστηματάρχες εστίασης

Προ ημερών – και μάλιστα πριν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το πώς θα επαναλειτουργήσουν από την 1η  Ιούνη με την μείωση των τραπεζοκαθισμάτων και τις αποστάσεις ασφαλείας με σχεδιο με το οποίο διαφωνούν γιατί η πτώση του τζίρου τους θα είναι κάθετη-  οι παραπάνω σύλλογοι καταστηματαρχών εστίασης είχαν στείλει επιστολή και στον Πρωθυπουργό. Με την επιστολή τους ζητούν  γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του επισιτιστικού κλάδου καθώς η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου.

Οι σύλλογοι πρότειναν  τρεις βασικούς άξονες παρέμβασης στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης.

Α.  Μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%. Μετάβαση του φαγητού στο 6% και όλων των ροφημάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης και ειδικά για τον κλάδο της εστίασης υποσχέθηκε την υπαγωγή όλων των προϊόντων στο 13%. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο την υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή 6% το φαγητό και στον μεσαίο 13% όλα τα ροφήματα και τα ποτά. Ο κλάδος της εστίασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός με τις γειτονικές χώρες αλλά ταυτόχρονα και να σταθεί ξανά όρθιος. Στόχος βγαίνοντας απ την οικονομική κρίση ενιαίο μονοψήφιο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα της εστίασης

β. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31/12/2020. Με στόχο την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, προτείνεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% έως 31/12/2020 καθώς και κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης. Θεωρούμε σημαντικό να μπει ανώτατο πλαφόν, 250€, εργοδοτικών εισφορών ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου.

γ. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το μικρό αυτό κεφάλαιο θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα αναμοχλεύσει όλη την προμηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες κ προμηθευτές. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 3% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 8000€. Η εστίαση θέλει και απαιτεί στήριξη στην πιο δύσκολη στιγμή των τελευταίων 100 ετών. Η ανάταξη της οικονομίας θα επιτευχθεί όταν όλες οι δυνάμεις του τόπου συνεργήσουν.

Πληροφορίες για το πλάνο δράσης «ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ»  θα πάρουν οι ενδιαφερόμενοι  στέλνοντας mail στο menoumeoloimazi@gmail.com και από την σελίδα στο Facebook

#menoumeoloimazi

#emptychairs

#coronavirus2020

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ”. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος