FOLLOW US: facebook twitter

Δραματικές οι διαστάσεις του bullying: Αφύπνισε συνειδήσεις η εκδήλωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό στον Πύργο με ομιλητή τον ψυχίατρο Δ. Σούρα από την ΜΚΟ «Μια αγκαλιά..»

Ημερομηνία: 19-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Φόβος, ντροπή και ενοχές απέναντι στους γονείς είναι  οι τρεις λέξεις- κλειδιά που εμποδίζουν το παιδί- θύμα που έχει υποστεί bullying, να το αποκαλύψει στην οικογένειά του κι αν οι ίδιοι οι γονείς δεν μπορέσουν να δουν και να ερμηνεύσουν τα «σημάδια» αλλαγής συμπεριφοράς του παιδιού τους για το αποτρέψουν και να του προσφέρουν την αγάπη τους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμα και τραγικά! Αυτό τόνισε μέσα από την χειμαρρώδη ομιλία του που σίγουρα ταρακούνησε τους εφησυχασμένους γονείς, ο γνωστός ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σούρας, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Απόλλων, με θέμα «Μάθε, μίλα, ενημερώσου για τον Σχολικό εκφοβισμό – bullying».

Την εκδήλωση  διοργάνωσε ο Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός «Μια αγκαλιά για όλους» που δραστηριοποιείται στην Ηλεία και αυτή ήταν η πρώτη του επίσημη παρουσία, γι αυτό και μέσα από ένα πολύ τρυφερό βίντεο με μουσική και εικόνες παιδιών, αναφέρθηκαν οι σκοποί του, που είναι η προσφορά και η βοήθεια σε κάθε συνάνθρωπο είτε αυτός είναι έλληνα, είτε ΡΟΜΑ ή μετανάστης. Στους σκοπούς αυτούς της εν λόγω ΜΚΟ αναφέρθηκε και ως εκπρόσωπός τους ο δικηγόρος Μάικ Αμπου Χάντμπα από την Αμαλιάδα, στον οποίο κατέφυγαν οι εθελοντές από την Ηλεία που τον απαρτίζουν για να συντάξουν το καταστατικό, θέλοντας να προσφέρουν μια αγκαλιά σε όσους την έχουν ανάγκη! Έτσι, αποφάσισαν στην πρώτη τους παρουσία να ασχοληθούν με ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό θέμα όπως τον σχολικό εκφοβισμό που στις μέρες μας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Κουτσούκος, ο πρώην βουλευτής Μ. Κατρίνης μέσα από ένα βίντεο και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Πύργου κ. Ν. Λαϊνόπουλος.

Οι γονείς να είναι σε εγρήγορση

Ο κ. Δ. Σούρας καθήλωσε το κοινό με την διαδραστική όπως την χαρακτήρισε ομιλία του , καθώς υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το κοινό, γινόταν ερωτήσεις και τοποθετήσεις και μάλιστα κάποιοι γονείς κατέθεσαν και την δική τους εμπειρία. Χαρακτηριστική και συγκλονιστική η περίπτωση μιας μητέρας από τον Πύργο που αναφέρθηκε με δάκρυα στα μάτια, στο μπούλινγκ που είχε υποστεί η κόρη της από συμμαθητές της, κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί το παιδί είχε φτάσει στα όρια της νευρικής ανορεξίας ενώ διέκρινε στα χέρια της κάποια σημάδια. Η μητέρα της την πίεσε να της πει τι συμβαίνει, παραδέχθηκε ότι είχε υποστεί μπούλινγκ,  κατέφυγαν σε ψυχολόγο και με μεγάλη προσπάθεια απέφυγαν τα χειρότερα. Ο κ. Σούρας συνεχάρη τη μητέρα που ενήργησε άμεσα και τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση για να μπορούν να βλέπουν την αλλαγή στην συμπεριφορά των παιδιών τους και να το βοηθούν να μιλήσει και αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση, χρειάζεται επικοινωνία, αγάπη και μια μεγάλη αγκαλιά.  Να πλησιάζουν τα παιδιά τους, να τους αφιερώνουν χρόνο να τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. Επισήμανε ακόμα ότι ο σχολικός εκβιασμός είναι μια πράξη που κρύβει μεγάλη βία, ότι εναλλάσσεται πολλές φορές ο ρόλος του θύτη και του θύματος και παιδιά- θύματα που έχουν υποστεί βία, ξεσπούν με βία, αναφερόμενος σε αρκετά παραδείγματα όπως εκείνα ενός εφήβου στην Αμερική που σκότωσε 18 συμμαθητές του επειδή ήταν θύμα μπούλινγκ. Παράλληλα αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο σχολικός εκφοβισμός, όπως τις γνωστές περιπτώσεις του Άλεξ στη Βέροια, της φοιτήτριας και του 15χρονου Νικόλα που αυτοκτόνησαν, στην περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη με πολύ παραστατικό και συγκλονιστικό τρόπο.

Πρέπει οι ειδικοί να μπουν στα σχολεία

Ο κ. Σούρας ανέφερε ακόμα ότι το Bullying αποκτά μιμητικά στοιχεία και ότι δυστυχώς σήμερα η Πολιτεία είναι θεατής και πρέπει οι ειδικοί να μπουν στα σχολεία, να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού και να κάνουν μεταξύ τους συμμαχία για να το αντιμετωπίσουν. Επίσης αναφέρθηκε στα είδη του μπούλινγκ, την λεκτική, ψυχολογική, σωματική βία και στην επέλαση του διαδικτύου που έχει συμβάλλει αρνητικά σε αυτό το έγκλημα και κατέληξε τονίζοντας ότι «η πρόληψη είναι αναγκαία. Δεν πρέπει να έχουμε την αντίληψη ότι το Bullying, δεν θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα. Το μήνυμα που περνάμε είναι πως όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι ίσοι. Βασικός παράγοντας για να ξεπεράσει ή να μην ανέχεται ένα παιδί το bullying είναι η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής του και η επικοινωνία με το περιβάλλον του. Από την άλλη, όλη η σχολική κοινότητα πρέπει να συμμετέχει και να μιλάει για τυχόν άσχημες συμπεριφορές απέναντι σε μαθητές και να μην αγνοεί τέτοια κρούσματα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος