FOLLOW US: facebook twitter

Δουλεύοντας από το σπίτι… μαζί με τα παιδιά

Ημερομηνία: 26-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

Πώς θα καταφέρετε να συγκεντρωθείτε όταν τα μικρά σας απαιτούν διαρκώς προσοχή;

Ο κοροναϊός έφερε τα πάνω – κάτω στις ζωές μας. Και μία από τις πρώτες αλλαγές, ήταν πως όσοι από εμάς εργαζόμασταν σε θέσεις που το επέτρεπαν, πλέον έχουμε μεταφέρει το γραφείο μας στο σπίτι. Όπως συμβαίνει, δυστυχώς, με πολλά από τα μικρότερα και μεγαλύτερα όνειρά μας, αυτό που πριν ένα μήνα θα μας φαινόταν ειδυλλιακό, τώρα αποδεικνύεται αναπάντεχα δύσκολο. Δεν φταίει μόνο το άγχος απέναντι στην ασθένεια: Το σπίτι έχει πολλούς περισπασμούς που δεν μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε και ένα… δίχρονο παιδί, είναι ο πιο αποτελεσματικός από όλους. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να παραμείνουμε παραγωγικοί μέχρι η ζωή μας να επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς;

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Πολλές φορές ακόμη και το πιο ανήσυχο νήπιο ηρεμεί με την ύπαρξη ενός προγράμματος, γιατί ξέρει ποια δραστηριότητα θα ακολουθήσει κάθε φορά. Για παράδειγμα, ξέρει ότι αφού περάσει κάποια ώρα παίζοντας ήσυχα, θα μπορεί να παρακολουθήσει το αγαπημένο του παιδικό και έπειτα θα φάτε μαζί και θα πέσει για ύπνο. Μια τέτοια “συμφωνία” θα σας βοηθήσει και με τους συναδέλφους σας, καθώς θα γνωρίζουν ποιες ώρες είστε περισσότερο και ποιες λιγότερο διαθέσιμοι.

Εκμεταλλευτείτε τον ύπνο του

Είτε πρόκειται για ένα μωράκι που κοιμάται για λίγο αλλά συχνά, είτε για ένα νήπιο που ξαπλώνει για μία ή δύο ώρες το μεσημέρι, οι στιγμές που το μικρό σας ξεκουράζεται είναι πολύτιμες για την παραγωγικότητά σας. Εκμεταλλευτείτε τις για να ολοκληρώσετε δουλειές που απαιτούν συγκέντρωση ή για να μιλήσετε στο τηλέφωνο για ένα ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω e-mail.

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του

Αν το μικρούλι σας έχει φτάσει πλέον σε νηπιακή ηλικία, αρκεί να του δώσετε τα κατάλληλα παιχνίδια για να εξασφαλίσετε αρκετό χρόνο ηρεμίας. Πλαστελίνες, κυβάκια και παζλ μπορούν να γίνουν οι καλύτεροί σας σύμμαχοι. Να θυμάστε: Το γεγονός ότι βρίσκεστε στο σπίτι, ήδη σας προσφέρει επιπλέον χρόνο με το παιδί. Όμως και πάλι δεν μπορείτε – και δεν πρέπει – να ασχοληθείτε αποκλειστικά με εκείνο.

Φορέστε το

Το παιδί σας είναι υπερβολικά μικρό για να απασχοληθεί μόνο του; Μήπως τότε το μέγεθός του είναι ότι πρέπει για να το… φορέσετε; Βάζοντας το βρέφος στον μάρσιπό του, μπορείτε να του προσφέρετε την εγγύτητα που έχει τόσο πολλή ανάγκη, ενώ παράλληλα κρατάτε ελεύθερα και τα δυο χέρια σας.

Κάντε διαλείμματα

Όταν είστε στο γραφείο, δεν περνάτε όλη σας τη μέρα βιδωμένοι στην καρέκλα. Σίγουρα κάποια στιγμή κάνετε κάποιο διάλειμμα για να φάτε ή να τεντωθείτε. Κάντε το ίδιο και στο σπίτι και φροντίστε να αφιερώσετε αυτό το χρόνο σε μια ευχάριστη δραστηριότητα με το παιδάκι σας. Ακόμη και το να φάτε μαζί μεσημεριανό στη βεράντα μπορεί να είναι ανανεωτικό, τόσο για τη συγκέντρωση όσο και για τη διάθεσή σας.

Μοιραστείτε τα βάρη

Αν μεγαλώνετε το μικρούλι σας μαζί με τον ή την σύντροφό σας και εργάζεστε και οι δύο από το σπίτι, ενδεχομένως να μπορείτε να μοιράσετε σε… βάρδιες την φροντίδα του παιδιού. Ακόμη και αν μέχρι τώρα δεν συμμετείχατε και οι δύο εξίσου στην ανατροφή του, αυτή είναι μια πολύ καλή εποχή για να αναθεωρήσετε τον τρόπο που μοιράζεστε τις ευθύνες σας ως γονείς.

Θυμηθείτε ότι είναι προσωρινό

Σίγουρα το να δουλεύουμε στον ίδιο χώρο με το παιδί μας είναι εξαιρετικά απαιτητικό, δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Και κυρίως, δεν θα κρατήσει για πάντα. Αν κάνουμε όλοι λίγη υπομονή και προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, σύντομα θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα που μας έχει ήδη λείψει τόσο πολύ.

Πηγή: imommy.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος