FOLLOW US: facebook twitter

«Δώρον άδωρον» το click away – Αποδεικνύεται μέτρο-ταλαιπωρία για εμπόρους και καταναλωτές

Ημερομηνία: 15-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-«Δεν γίνεται αγορά χωρίς δοκιμή», επισημαίνουν στην «Πρωινή» επαγγελματίες του Πύργου

«Δώρον άδωρον» φαίνεται ότι είναι για την πλειονότητα των εμπόρων η εφαρμογή του μέτρου της παραλαβής εκτός καταστήματος (clickaway), αφού η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα του μέτρου αποδεικνύεται από την πρώτη μέρα αρκετά αμφίβολη. Για εμπορεύματα όπως τα ρούχα, τα παπούτσια αλλά και τα αρώματα και τα κοσμήματα, όπου η δοκιμή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά, το clickaway αποτελεί εμπόδιο που προκαλεί εκνευρισμό τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές, με συνέπεια να περιορίζεται η κατανάλωση.

Όπως επισήμαναν ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Πύργου, η προσαρμογή δεν είναι εύκολη, και τόνισαν ότι θα μπορούσε να επιτραπεί ένας ελάχιστος αριθμός πελατών εντός του καταστήματος ύστερα από τηλεφωνικό ραντεβού, με την τήρηση όλων των μέτρων και δίχως να υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά καταστήματα ήταν κλειστά, κάτι που ίσως σημαίνει πως μπορεί και να μην ανοίξουν καθόλου εφόσον το κόστος είναι δυσβάσταχτο.

Ο Κωνσταντίνος Ντεβενέζος (Devenezos),  ο οποίος δραστηριοποιείται στην ένδυση και την υπόδηση στην Ερμού, τόνισε ότι το μέτρο που έχει λάβει κυβέρνηση δεν είναι καθόλου λειτουργικό, ειδικά στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης.

«Δεν μπορεί κάποιος να δοκιμάσει το εμπόρευμα στο πεζοδρόμιο. Θα μπορούσε με ένα ραντεβού να έμπαινε ένα-ένα άτομο και να εξυπηρετηθεί. Έχει γίνει μόνο για τις μεγάλες εταιρίες που έχουν e-shop. Ο άλλος αν πάρει κάτι, πρέπει να το επιστρέψει, πολλές μετακινήσεις, χειροτέρα δηλαδή. Θα μπορούσε να μπαίνει ένας- ένας με ραντεβού. Είναι χαμένη η χρονιά και από το πρώτο λοκνταουν και τώρα πολύ χειροτέρα. Πρέπει να πάρει μέτρα η κυβέρνηση να στηρίξει όλους τους μικρομεσαίους. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, δεν τον βολεύει αυτός ο τρόπος για τα ψώνια του», ανέφερε.

Ο Νίκος Τσίτσος (Tsitsos), επαγγελματίας στην ένδυση και την υπόδηση στην Ερμού, εξέφρασε την ελπίδα να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, διότι οι επιπτώσεις στην αγορά είναι σοβαρές.

«Δεν είναι λειτουργικό όλο αυτό σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να κάνουμε όμως και κάτι άλλο. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς και ούτε του κόσμου. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε, γιατί έρχεται και συνέχεια. Ελπίζουμε να είμαστε καλύτερα, αν και πάντα φοβόμαστε… Υπάρχει κόσμος που έχει συνηθίσει να ψωνίζει ιντερνετικά, υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα κόσμου που δεν έχει κάνει ποτέ ηλεκτρονική αγορά. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα είναι δύσκολο για αυτό τον άνθρωπο και πιθανόν να μην ψωνίσει καν. Ούτως ή άλλως δεν θα πάει και πουθενά. Κάποιοι θα μπουν στη διαδικασία να ψωνίσουν, ωστόσο είναι δύσκολη κατάσταση και για εμάς και για πελάτες. Μικρό το ενδιαφέρον πρώτη μέρα», ανέφερε.

Ο Απόστολος Αποστολόπουλος (Buybrand) διατηρεί κατάστημα υπόδησης στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και e-shop, ωστόσο εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξει του για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά με το συγκεκριμένο μέτρο. «Το clickaway απευθύνεται στο 20% των καταστημάτων, αυτούς δηλαδή που έχουνε e-shop όπως εγώ, το www.Buybrand.gr, και  το 80% είναι υποχρεωμένο να είναι κλειστό γιατί δεν μπορεί να παίρνει παραγγελίες clickaway με κανέναν τρόπο. Και να ήθελε να πάρει τέτοιες παραγγελίες, δεν προλαβαίνει τώρα. Τίποτα δεν είναι λειτουργικό τη στιγμή που ο πελάτης δεν θα δοκιμάσει, είτε ρούχο είτε παπούτσι. Το να μπει να δοκιμάσει και να επιλέξει το σωστό νούμερο είναι το καλύτερο σενάριο. Αφού δεν υπάρχει αυτό το σενάριο, θα μπορούσαν να γίνουν πωλήσεις έξω από το κατάστημα και να πληρώσουν ανέπαφα. Από  το ίντερνετ να παραγγείλει και να έρθει να το πάρει, δεν πρόκειται να συμβεί», εξήγησε.

Ακριβώς δίπλα, η Ακριβή Παπαδοπούλου (Vanilla) εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και για την αποτελεσματικότητά τους. «Πώς να αγοράσει κάποιος εσώρουχα; Να τα δοκιμάσει στον δρόμο έξω από το μαγαζί; Μα είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Επί της ουσίας είναι σαν να είμαστε κλειστοί, απλά είμαστε ανοιχτοί και πληρώνουμε συνέχεια έξοδα. Δεν είναι λειτουργικό αυτό το μέτρο. Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας, είμαστε στη διάθεση του κόσμου για τηλεφωνικές παραγγελίες αλλά δεν είναι εύκολη η κατάσταση», σημείωσε.

«Ποιος θα αγοράσει χωρίς να δοκιμάσει;»

Ο Μανώλης Καταύτος (Belloccio) εξέφρασε μια σειρά αποριών για τις κυβερνητικές αποφάσεις, επισημαίνοντας τις αντιφάσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται. «Τα καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε μία στο εκατομμύριο με αυτόν τον τρόπο,  θέλουμε κάτι άλλο. Ας κλείνουμε ραντεβού και να μπαίνει ένας ένας πελάτης μέσα, ώστε να εξυπηρετηθεί και να μπορεί να δοκιμάσει. Δεν είναι δυνατόν να αγοράσει παπούτσια και ρούχα χωρίς να το δοκιμάσει. Θέλουμε να μας επιτρέψουν να μπαίνει ένας ένας με ραντεβού και να εξυπηρετούμε πελάτες έτσι. Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει η αγορά. Δεν κάνουμε τίποτα, καθόμαστε εδώ όλη μέρα, δεν χτυπάνε τηλέφωνα και ο πελάτης δεν αποφασίζει να αγοράσει χωρίς να δοκιμάσει. Θα έχουμε άσκοπες μετακινήσεις ενώ με ραντεβού θα έρθει μία φορά, θα δοκιμάσει, θα ψωνίσει ή όχι και δεν θα ενοχλήσει. Επίσης, όποιος δεν έχει πιστωτική θα πρέπει να βάλει τα χρήματα σε λογαριασμό και να πάει στην τράπεζα που έχει συνωστισμό. Έξω δεν απέχει ούτε μισό μετρό ο ένας από τον άλλο, ενώ μέσα στην τράπεζα υπάρχουν περισσότεροι από 3-4 άνθρωποι. Στο κατάστημα αν υπάρχει ένας πελάτης μαζί με τον έμπορο είναι καλυτέρα, όλοι φοράμε μάσκες και δε θα κολλήσει κάνεις κορονοϊό. Δε είναι δυνατό να πάρει κάνεις παπούτσια και ρούχα χωρίς δοκιμή», εξήγησε στην «Πρωινή».

Ο Σάκης Σκουτέρης (Skouteris), που διατηρεί κατάστημα υπόδησης στον πεζόδρομο, τόνισε ότι η ταλαιπωρία είναι διπλά και για αυτούς και για τους καταναλωτές. «Εμείς εφαρμόζουμε μόνο τηλεφωνική παραγγελία. Ο πελάτης έχει διαλέξει και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε μόνο με το νούμερο και στο σπίτι δοκιμή και μετά αλλαγή δεκτή με το ίδιο σύστημα. Είναι επιβαρυντικό αυτό για όλους μας. Είναι διπλή ταλαιπωρία και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές. Οι περιορισμοί που είχαμε και ήταν για τρία άτομα ήταν πολύ καλύτερα, ας βάλουν δύο άτομα», δήλωσε.

Δυσκολίες και σε καλλυντικά και κοσμήματα

Εκτός από την ένδυση και την υπόδηση, το εμπόριο είναι προβληματικό και σε άλλα είδη καταστημάτων όπως τα κοσμήματα και τα αρώματα, αφού έχει αποκλειστεί η δυνατότητα δειγματοληψίας και προώθησης νέων παραλαβών.

«Δεν είναι λειτουργικό, ο κόσμος είναι μπερδεμένος, δεν ξέρει τι να κάνει. Οι ερωτήσεις είναι πολλές, ρωτούν τι είναι το clickaway, νομίζουν ότι είναι εφαρμογή τους εξηγούμε ότι γίνεται τηλεφωνικά και ένα κλείσιμο ραντεβού με ένα μήνυμα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, είναι μπερδεμένος ο κόσμος. Οι μισοί στο εμπόριο δεν έχουν ανοίξει, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, δε ρισκάρουν δηλαδή να πληρώσουν το προσωπικό τους γιατί όλα τα υπόλοιπα έξοδα τρέχουν. Δεν υπάρχει η ίδια ανταπόκριση για την εποχή που υπάρχει ώστε να ανταποκριθούν στα έξοδά τους. Από τον τζίρο που θα χαθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί ούτε το 1/10. Το μόνο που κάνουμε είναι να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και η κυβέρνηση εμάς. Στην ουσία ούτε μπορούμε να δείξουμε νέα προϊόντα. Βέβαια έχουμε το σάιτ μας και οι περισσότερες παραγγελίες πάνε κατ’ οίκον. Στο δικό μας είδος θα προτιμούσα να εξυπηρετούσα έστω 1-2 άτομα γιατί θα υπήρχε διαχείριση των προϊόντων», τόνισε ο Γιώργος Παπαδόπουλος (Dust and Cream).

Ο επιχειρηματίας Μάκης Ρουσόπουλος έχει αναπτύξει εδώ και 8 χρόνια e-shop πώλησης κοσμημάτων, ωστόσο επισημαίνει πως αυτό θέλει χρόνο και κόπο για να δημιουργηθεί, προσθέτοντας ότι με το clickaway έχει αποκλειστεί η δυνατότητα δειγματοληψίας.

«To clickaway μόνο η νεολαία μπορεί να το δουλέψει. Γενικά υπάρχουν προβλήματα. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε τα χρυσαφικά στο πεζοδρόμιο. Μας αναγκάζουν να τα δείχνουμε στην πόρτα, αλλά στο κόσμημα είναι λίγο δύσκολο να το δει καλά κάποιος. Θα ήταν καλυτέρα να ανοίξουμε με αυστηρό περιορισμό, έστω ένας σε κάθε μαγαζί και να περιμένουν έξω, όχι αυτό που γίνεται τώρα. Δυστυχώς η χρονιά είναι χαμένη, δε θα καλυφθεί η συνολική απώλεια. Προσωπικά έχουμε και το e-shop και το σταθμίζουμε. Υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον αλλά όχι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Για μια επιχείρηση να στήσει e shop σε δυο τρεις μήνες είναι πολύ δύσκολο», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος