FOLLOW US: facebook twitter

Δώρον άδωρον!: Αντιδρούν οι επαγγελματίες του Κατακόλου στην «αποστειρωμένη» κρουαζιέρα

Ημερομηνία: 11-05-2021 | Συντάκτης:
-Ζητούν τη δημιουργία covid free ζώνης για να μη βυθιστεί κι άλλο η τοπική οικονομία

Με έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζουν και τη φετινή τουριστική περίοδο οι επαγγελματίες στην αγορά του Κατακόλου, αφού οι πρώτες αφίξεις κρουαζιέρας θα είναι all inclusive, δηλαδή οι επιβάτες δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στην αγορά  αλλά θα μεταφέρονται με πούλμαν σε προορισμό που θα έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων από την ίδια την εταιρεία κρουαζιέρας.

Όπως είναι φυσικό, αν αυτό το μέτρο ισχύσει για όλο το καλοκαίρι, η αγορά του Κατακόλου αλλά και της Ολυμπίας δεν θα έχουν κανένα οικονομικό όφελος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων στον δήμο Πύργου για τη δημιουργία covid free ζώνης.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η Ασημούλα Μόσχου, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Κατάκολο, η κρουαζιέρα με τους επιβάτες υπό περιορισμό στην κυκλοφορία, είναι «δώρο άδωρον» για την τοπική οικονομία.

«Θα έχουμε από τον Ιούνιο κάποια καράβια, αλλά το θέμα είναι ότι θα βγαίνουν μόνο αυτοί που έχουν προγραμματισμένες εκδρομές, δηλαδή να πάνε στο Μουσείο ή σε ένα κτήμα. Έξω δεν θα τους αφήνουν στην αγορά, οπότε είναι χαμένη χρονιά, διότι είναι σαν να μην έχουμε καράβια. Εμείς δουλεύουμε καλοκαιρινή σεζόν, δηλαδή 7 μήνες τον χρόνο, και είμαστε κλειστοί από το 2019. Το 2020 δεν ανοίξαμε καθόλου διότι δεν ήρθαν καθόλου κρουαζιέρες, όπως έγινε στην Αθήνα. Είναι χαμένη δυστυχώς και αυτή η σεζόν, δώρον άδωρον», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς από την αγορά.

«Εμείς τα εμβόλιά μας τα έχουμε κάνει, τα τεστ μας τα κάνουμε, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, χρησιμοποιούμε αντισηπτικά. Πρέπει να κάνουν κάτι για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο κόσμος. Και το κράτος δεν έχει κάνει για τις  τουριστικές επιχειρήσεις που δουλεύουν μόνο με κρουαζιέρες. Για να πάρουμε επιστρεπτέα, έπρεπε το 2020 να έχουμε τζίρο. Μα πώς να έχουμε αφού δεν είχαμε καράβια και ήμασταν τελείως κλειστά; Εμείς μπορούμε να υποδεχθούμε τουρίστες με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα», επισήμανε.

Η γραμματέας του τοπικού Συλλόγου Επαγγελματιών «Η αλληλεγγύη», Ελένη Τριβιζά-Καραμαλίκη δήλωσε στην «Πρωινή» ότι ο σύλλογος έχει ζητήσει τη δημιουργία covid free ζώνης στο Κατάκολο, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, είναι πιθανό να πάει χαμένη και αυτή η χρονιά για την τοπική οικονομία.

«Εμείς έχουμε αιτηθεί να γίνει covid free και είχαμε ενημερώσει σχετικά και τους βουλευτές. Μας είπαν όμως ότι είναι δύσκολο, επειδή δεν είμαστε νησί αλλά χερσαία περιοχή. Εφόσον οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν πάρει αυτήν την απόφαση, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε με επιτυχία μια τέτοια ζώνη, διότι όλοι τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα. Ελπίζουμε να αλλάξει κάτι και να πάει καλύτερα η αγορά, αλλά από αυτά που ακούω, ότι από Σεπτέμβρη θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί, φοβάμαι πως θα πάει χαμένη και αυτή η χρονιά. Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο οι επισκέπτες θα επιλέγουν άλλες κατευθύνσεις», τόνισε και παράλληλα ζήτησε την επίσπευση των εργασιών στη χερσαία ζώνη για να μη χαθεί άλλος χρόνος όσο η αγορά μένει κλειστή.

Ο επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, Σάκης Μπουλούτας, τόνισε στην «Πρωινή» ότι το Κατάκολο χωροταξικά είναι λειτουργικό και μπορεί να διαμορφωθεί μια Free covid ζώνη χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

«Είμαστε σε επικοινωνία και με άλλες περιοχές για να δούμε τι θα γίνει με την “αποστειρωμένη” κρουαζιέρα, που ουσιαστικά οδηγεί σε μη επισκεψιμότητα. Κατανοώ ότι είμαστε σε μια πειραματική φάση επανεκκίνησης της κρουαζιέρας, για αυτό και πέρυσι δείξαμε την ανοχή μας. Πρέπει να εστιάσουμε σε καλύτερο συντονισμό μεταξύ όλων των φορέων για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που ζητάνε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε λιμάνια του εξωτερικού έχουν δημιουργηθεί free covid ζώνες σε συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας και εκτιμώ ότι με μια σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει μια τέτοια ζώνη και στην Ολυμπία και στο Κατάκολο, διότι γεωγραφικά-χωροταξικά είναι λειτουργικά, δύο δρόμοι είναι», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της αγοράς του Κατακόλου, αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα. «Αν εξαιρέσουμε τους ιδιοκτήτες και κάποιους ενοικιαστές μετρημένους στα δάχτυλα, οι υπόλοιποι έχουν παραδώσει κλειδιά. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, Μεγάλο μέρος των εμπόρων δεν ενισχύθηκαν», σημείωσε.

Τάκης Ζαχαρόπουλος, επιχειρηματίας

«Θα βλέπουμε το καράβι να έρχεται και μετά θα το βλέπουμε να φεύγει. Η αγορά δεν θα έχει κανένα όφελος. Κάποια λεωφορεία θα βγάζουν μεροκάματο και εμείς θα είμαστε απλοί θεατές. Εμείς, προσωπικό και επαγγελματίες, έχουμε κάνει εμβόλια και τηρούμε όλα τα μέτρα, πίσω είναι βουνό και μπροστά θάλασσα, άρα μπορούμε να υποδεχτούμε κόσμο σε μια covid free ζώνη. Αν δεν αλλάξει κάτι, και η φετινή χρονιά θα είναι μία από τα ίδια».

Γιάννης Μαρινόπουλος, ενοικιαστής ιστιοπλοϊκών σκαφών

Περιμένουμε να δούμε πώς θα πορευτούμε το καλοκαίρι, αλλά βλέπω ότι μετά τον Ιούλιο θα ξεκινήσουμε λίγο πιο δυναμικά. Δεν μας εξυπηρετεί το ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας δεν θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, διότι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. Κι από πλευράς ενίσχυσης, είμαστε μηδέν από μηδέν»

Παναγόπουλος Διονύσιος, επιχειρηματίας εστίασης

Είναι κρίσιμη η κατάσταση για την πορεία μας. Ευελπιστούμε να τραβήξουμε και να αγκαλιάσουμε τον κόσμο, γιατί έχει φοβηθεί από τον ιό. Σίγουρα μας επηρεάζει το να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι οι επιβάτες κρουαζιέρας, αλλά και ο ντόπιος κόσμος, από τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή που μας απέφευγε ως τώρα, θέλουμε να έρθει στο Κατάκολο. Ίσως πάμε και σε μια χρονιά όπως 10 χρόνια πριν, να κερδίσουμε τον κόσμο που χάσαμε διότι ο Έλληνας, ο ντόπιος, ο φίλος μας, μας στηρίζει, ενώ και ο δήμος έχει βοηθήσει με εργασίες καλλωπισμού και καθαρισμού. Ο τουρίστας καλός, χρυσός, αλλά εφήμερος. »

Μπάμπης Καμπιώτης, επαγγελματίας

«Οι κρουαζιέρες έχουν μεν προγραμματιστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει και αγοραστικό κοινό, αλλιώς τελειώσαμε. Τα καράβια θα είναι με το ένα τρίτο της χωρητικότητας και οι επιβάτες θα πάνε από το καράβι στο πούλμαν κι από εκεί Ολυμπία και μετά πίσω με τον ίδιο τρόπο, αν τελικά έρθουν καράβια. Το ένα τρίτο της χρονιάς έχει τελειώσει, αφού χάθηκε κι ο Μάιος, και δεν ξέρω αν μπορεί να φτιαχτεί covid free ζώνη. Οψόμεθα και ίδωμεν»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος