FOLLOW US: facebook twitter

Το θερινό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης: «Δώρα» χωρίς ανάχωμα στην ανεργία

Ημερομηνία: 06-07-2020 | Συντάκτης:

Με την οικονομία να δοκιμάζεται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού η ελληνική κυβέρνηση υπό το φόβο μιας βαθιάς ύφεσης εξήγγειλε νέα δέσμη μέτρων 3,5 δισ. ευρώ που δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολλών και περιλαμβάνει μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, τρίτο κύκλο του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, δυνατότητα αναστολής εργασίας.

Δύσκολα μπορούν να διώξουν τα γκρίζα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Το θερινό πακέτο περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος για τα νομικά πρόσωπα, βελτιώσεις στο πρόγραμμα για την εκ περιτροπής εργασία, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και νέο στοχευμένο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ.

«Δώρα» αξίας 3,5-3,6 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ακόμα και για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, χωρίς όμως ουσιαστικό ανάχωμα για την ανεργία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κρατήσει όρθια την αγορά εργασίας που κυριεύεται από διαλυτικές τάσεις. Το νέο πακέτο των μέτρων μπορεί να αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που βάλλονται από την κρίση, πλην όμως έμφαση δίνεται στις τουριστικές και τις εποχικές από τις οποίες συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων για τον προϋπολογισμό.

Με τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα να παραμένουν κλειστά λόγω του κορονοϊού και με τις κρατήσεις στα περισσότερα τουριστικά καταλύματα να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (η πληρότητα δεν ξεπερνάει το 20%), στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε κατάσταση συναγερμού για τη λήψη διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην οικονομία και την απασχόληση.

Το θερινό πακέτο περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος για τα νομικά πρόσωπα, βελτιώσεις στο πρόγραμμα για την εκ περιτροπής εργασία, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και νέο στοχευμένο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

▶ Προκαταβολή φόρου: μείωση έως και 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπόρους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 μηδενίζει για:

■ Επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε κατά 35% το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.
■ Εποχικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τουλάχιστον το 50% του τζίρου στο τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος). Το μέτρο αυτό καλύπτει κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις:

■ Μειώνεται από 30% έως 70%
■ Μειώνεται κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Το κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

▶ Επιστρεπτέα προκαταβολή: μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω της οποίας θα χορηγηθούν φτηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις. Θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, όπως τουριστικά καταλύματα, με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Μέχρι στιγμής έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 120.000 επιχειρήσεις με περίπου 300.000 εργαζόμενους. Από τις επιχειρήσεις αυτές 7.000 είναι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

▶ Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»: ενίσχυση των κινήτρων για την ένταξη των εργοδοτών στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με επιμήκυνση της διάρκειας επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Η κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 60% για τους εργαζόμενους του προγράμματος «Συν-Εργασία» επεκτείνεται για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

▶ Ασφαλιστικές εισφορές: οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού που πραγματοποιούν το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος, αφού αυτές θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Το κόστος του μέτρου είναι 600 εκατ. ευρώ.

▶ Συμβάσεις: επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και στις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος