FOLLOW US: facebook twitter

Δώρα άδωρα για το 2023

Ημερομηνία: 04-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Δυσανάλογα μεγαλύτερο αποδεικνύεται το επικοινωνιακό περιτύλιγμα σε σχέση με τα ίδια τα… δώρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2023.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να διαφημίζει δώρα άδωρα προς τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, είτε προβάλλοντας την εξαίρεση ως κανόνα είτε αποκρύπτοντας επιμελώς τις επιπτώσεις των αποφάσεων της:

1.Αυξήσεις στις συντάξεις σε ποσοστό 7,75%, θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια. Η αύξηση, σε σχέση με τις απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία και τον υψηλό πληθωρισμό είναι δραματικά μικρή. Περίπου 750.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ. Επίσης, 345.000 συνταξιούχοι από τους δικαιούχους, θα βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως καθώς εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς θα λάβουν την αύξηση «ψαλιδισμένη».

2.Αύξηση του ορίου ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (ν.4997/22 άρθρο 20), όσοι δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας που απαιτείται κατά περίπτωση έως το τέλος του 2022, θα παραμείνουν στην εργασία έως και επτά έτη επιπλέον. 

Θα συνταξιοδοτηθούν, δηλαδή, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της  ηλικίας τους.

3.Αυξημένες εισφορές για 1,3 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Οι εισφορές, θα είναι αυξημένες κατά 9%-9,5% εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού, ενώ η ηγεσία το υπουργείου Εργασίας φέρεται να εξετάζει την κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση.

4.Έκδοση των εκκρεμών συντάξεων -επικουρικών και εφάπαξ- εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Ωστόσο, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, στο  εννεάμηνο οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης -κύριας και επικουρικής- έφθασαν στις 204.761, συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 25.000 διεθνών συντάξεων, ενώ εκατοντάδες κύριες συντάξεις έχουν απονεμηθεί με βάση λανθασμένους υπολογισμούς.

5.Επέκταση του «ατομικού κουμπαρά» στις επικουρικές συντάξεις και σε όσους νέους ηλικίας έως 35 ετών επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά. Πρόκειται στην ουσία για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης μέσω του οποίου οι εισφορές των ασφαλισμένων κατευθύνονται σε ιδιώτες διαχειριστές με σίγουρη υψηλή απόδοση… ξεγνοιασιάς για τον κρατικό κορβανά.

6.Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2023, με τη διαδικασία να ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου και να ολοκληρώνεται τον Απρίλιο.

Ο κατώτατος μισθός ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ, αναμένεται να αυξηθεί στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ μνημονίων, επίπεδα. Επομένως, μετά από μια δωδεκαετία μνημονίων, υγειονομικής κρίσης και κρίσης ανατιμήσεων, με τους εργαζόμενους να έχουν χάσει περίπου το 40% της αγοραστικής δύναμης τους, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα…επίπεδα του 2012! Το λες και «επιστροφή στο μέλλον».

7.Σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας -security, ασφαλιστικές, ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, εστίαση και τουρισμό- μετά τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, όπου ήδη εφαρμόζεται.

Πρόκειται για σύστημα, το οποίο -κατά τους αρμοδίους- θωρακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και αντιμετωπίζει την αδήλωτη εργασία. Μοναδικό πρόβλημα: Δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου όσων δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εκτός αν προβεί σε καταγγελία ο ίδιος ο εργαζόμενος.

8.Κυρώσεις για ανέργους οι οποίοι δεν ενεργοποιούνται για την εύρεση εργασίας.

Η ποινή διαγραφής από το μητρώο ανέργων, κυμαίνεται από έξι μήνες έως και δύο έτη ανάλογα με την άρνηση του ανέργου να καταρτίσει ψηφιακό σχέδιο δράσης ή να αναλάβει προτεινόμενη εργασία, αλλά και την μη δήλωση απασχόλησης παράλληλα με την καταβολή του επιδόματος.

9.Υλοποίηση των νέων προγραμμάτων της ΔΥΠΑ μέσω των οποίων προσφέρονται νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε 68.000 άνεργους συμπολίτες μας, νέους γυναίκες, ΑμεΑ και μακροχρόνια ανέργους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για το Νοέμβριο, οι άνεργοι ανήλθαν στο 1.061.419, ενώ βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ τον ίδιο μήνα η αγορά εργασίας κατέγραψε την χειρότερη επίδοση της 20αετίας. 

10.Υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης 500.000 εργαζομένων και ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ύψους 1 δις ευρώ. Προφανώς, απαιτείται η υλοποίηση αυτού του προγράμματος – μαμούθ, διότι οι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνεργοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχοι που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσαν να βρουν εργασία επειδή δεν είχαν καταρτιστεί…

11.Σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής κατοικίας για την παροχή προσιτής στέγης σε 137.000 νέους, νέα ζευγάρια και ευάλωτους πολίτες. Πρόκειται για την δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», με τους περισσότερους δικαιούχους να πρέπει να συμμετέχουν οικονομικά με χρήματα που δεν… έχουν. Παράλληλα, δημόσιες εκτάσεις θα παραχωρούνται σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος