FOLLOW US: facebook twitter

Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια για ένα μεγάλο… ναυάγιο

Ημερομηνία: 22-05-2020 | Συντάκτης:

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δεν φαίνεται να διασφαλίζουν τη σωτηρία των μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων τους.

Μέτρα περιορισμένης εμβέλειας και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μπροστά στην έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στην ελληνική οικονομία (συγκριτικά με τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης) και τις μεγάλες ανισορροπίες στο έλλειμμα και το χρέος, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το συνολικό κόστος των δημοσιονομικών μέτρων φτάνει στα 14,5 δισ. ευρώ, ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ μικρό σωσίβιο που δεν διασφαλίζει τη σωτηρία των μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων τους, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πάνω στα κονδύλια που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης) για να εκτρέψει τη βαθιά ύφεση που φέτος θα φτάσει στο 10% και θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων. Τα μέτρα στήριξης χωρίζονται σε τέσσερις άξονες (απασχόληση, ρευστότητα επιχειρήσεων, λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων και αντιμετώπιση ιδιωτικού χρέους) και αφορούν το πεντάμηνο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020. Ειδικότερα:

ΟΦΕΙΛΕΣ: Αναστέλλονται και για τον Ιούνιο οι πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

ΕΝΟΙΚΙΑ: Επεκτείνεται και τον Ιούνιο το μέτρο των μειωμένων ενοικίων (40%) για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, ενώ δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες άνοιξαν τον Μάιο συμπεριλαμβανομένων αυτών του λιανικού εμπορίου. Οσες ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα πληρώνουν 40% μειωμένο ενοίκιο για Ιούλιο και Αύγουστο. Το μέτρο έχει εφαρμογή και για τη φοιτητική στέγη.

ΑΚΙΝΗΤΑ: Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Προβλέπεται «κούρεμα», που σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Το τελικό ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο, ενώ το μέτρο θα τεθεί από φέτος σε ισχύ και θα αφορά τις προκαταβολές του 2021.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, αλλά και συνδυαστικές μεταφορές.

ΡΟΦΗΜΑΤΑ – ΕΣΤΙΑΣΗ: Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για το διάστημα από 1ης Ιουνίου ώς 31 Οκτωβρίου του 2020.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για το πεντάμηνο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Ξεκινά δεύτερος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Δρομολογείται πρόγραμμα μηνιαίας επιδότησης (για ορισμένο χρονικό διάστημα) ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα «κόκκινα» δάνεια -πριν και μετά το 2018 αλλά και τα κορονοϊόπληκτα- ενώ δυνατότητα υπαγωγής έχουν και οι δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Από 1ης Σεπτεμβρίου οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών προσαυξημένες κατά 100% έναντι 30% που είναι σήμερα.

ΜΗΤΡΩΟ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Θεσπίζονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος