FOLLOW US: facebook twitter

Διπλός κίνδυνος λόγω πλημμύρας και πυρκαγιάς

Ημερομηνία: 19-12-2022 | Συντάκτης:

-Τι επισημαίνει στην «Πρωινή» ο αντ/ρχος Πολ. Προστασίας, Β.Αρβανίτης για την Αρχ. Ολυμπία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Εξάμηνη παράταση στην κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας πήρε ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να επουλώσει τις «πληγές» που έχουν προκληθεί σε όλη την εδαφική επικράτεια, εξαιτίας των ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων που έχουν πλήξει τους τελευταίους 18 μήνες την περιοχή.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Αρβανίτης, τόσο οι πυρκαγιές όσο και οι πλημμύρες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα καμένα δέντρα. Η μεγάλη εργολαβία των 100.000 ευρώ δεν έφτασε. Τώρα προσπαθούμε με ίδια μέσα και νέα εργολαβία να το λύσουμε. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι εντάξει, αλλά το αγροτοδασικό δίκτυο θέλει δουλειά, γιατί με τον αέρα και τη βροχή θα πέσουν τα καμένα δέντρα, θα κλείσουν δρόμους και θα χτυπήσουν κανέναν άνθρωπο, γιατί είναι δίπλα στα πρανή», τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

Παράλληλα, επισήμανε την ευαισθησία που εμφανίζει πλέον η αγροτική οδοποιία σε όλο τον δήμο, καθώς τα εδάφη πλέον είναι ευάλωυτα.

«Δεν κρατάνε νερό πλέον τα εδάφη και συσσωρεύονται τεράστιοι όγκοι νερών, που θα διοχετευτούν στους δρόμους και θα έχουμε πρόβλημα γιατί οι χείμαρροι μετατρέπονται σε ποτάμια. Ειδικά στο Πελόπιο, στον Πλάτανο και στην Ηράκλεια, το νερό που κατεβαίνει από το οροπέδιο της Καυκανιάς δεν μπορεί να περάσει από τους τωρινούς αγωγούς, που είναι μόλις ένα μέτρο διάμετρο», εξήγησε και πρόσθεσε πως ο δήμος έχει ήδη ετοιμάσει μελέτη για να λύσει το πρόβλημα.

«Είναι μελέτη δύο εκατ. ευρώ η οποία προβλέπει μεγάλους πλακοσκεπείς οχετούς που επιτρέπουν στο νερό να περάσει ελεύθερα  και από κάτω μηχανήματα ελαφρού τύπου να καθαρίσουν τη διέξοδο. Πιστεύω πως το υπουργείο θα το βάλει σε προτεραιότητα και θα μας το εγκρίνει, γιατί με αυτό το έργο θα λύσουμε το πρόβλημα και σε βάθος χρόνου. Είναι χρόνιο πρόβλημα, γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει μετά τις πυρκαγιές του 2007, αλλά δεν αγγίχτηκε. Το προχωράμε γιατί αν περιμένουμε το “Ηλεία 2030”, δεν θα γίνει ποτέ…» σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ.Αρβανίτης αναφέρθηκε στα προβληματα της ορεινής ζώνης στις ΔΕ Λασιώνος και Λαμπείας, όπου οι πλημμύρες έχουν αφήσει σημάδια ορατά.

«Έχουμε το χρόνιο πρόβλημα των καταπτώσεων βράχων, ειδικά στη ζώνη από το Πανόπουλο ως τα Τριπόταμα. Για αυτόν τον λόγο, υπογράφτηκε προ ημερών παρέμβαση 4 εκατ. ευρώ για χαλικοστρώσεις στο αγροτικό δίκτυο, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Τρίτση, η οποία έγινε με διαπραγμάτευση για να γίνει το έργο γρήγορα, αφού έρχεται χειμώνας. Θα λύσουμε πολλά προβλήματα προσβασιμότητας σε μονάδες και σε αγροτικές περιοχές στην ορεινή ζώνη», ανέφερε και πρόσθεσε πως όλα τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και ιδιωτικά μηχανήματα είναι διαθέσιμα ανά πάση στιγμή ενόψει χειμώνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος