FOLLOW US: facebook twitter

Διπλός φόβος για τους συνταξιούχους: Η προσβολή από τον ιό και οι νέες περικοπές προκαλούν ανησυχία

Ημερομηνία: 03-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Τι δηλώνουν στην «Πρωινή» οι πρόεδροι των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πύργου & Περιχώρων

Με έντονη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον βιώνουν την κατάσταση του κατ΄οίκον εγκλεισμού οι συνταξιούχοι στην Ηλεία, αφού τα ενδεχόμενο προσβολής από τον κορονοϊό και τα σενάρια νέων περικοπών στις συντάξεις έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου & Περιχώρων, Παναγιώτης Γιάνναρος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η καθημερινότητα είναι πιο απαιτητικη πλέον, αφού η πρόσβαση στην προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και στη Δημόσια Υγεία είναι πιο δύσκολη

«Οι συνταξιούχοι είμαστε ευπαθής κοινωνική ομάδα και σίγουρα είναι έκδηλος ο φόβος της προσβολής από τον ιό και των συνεπειών του. Για μας είναι πιο δύσκολο να προμηθευτούμε τρόφιμα και φάρμακα, αφού δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία για να κάνουμε την άυλη συνταγογράφηση και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες τροφίμων. Όσοι έχουμε παιδιά, μας βοηθάνε, όσοι όμως είναι μόνοι τους, δυσκολεύονται πάρα πολύ. Ακόμα και η είσπραξη της σύνταξής μας είναι για μας ταλαιπωρία», τόνισε ο κ. Γιάνναρος και πρόσθεσε πως σύντομα θα ανακοινωθούν περικοπές.

«Περιμένουμε να ενημερωθούμε επίσημα, όμως από αυτά που ακούμε να λένε οι υπουργοί, θα έχουμε νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, ενώ και τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται. Νομίζω ότι με τον κορονοϊό βρήκαν την αφορμή για να εφαρμόσουν σκληρά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα  εις βάρος και να κόψουν τις συντάξεις. Εμείς ως σωματείο θα συνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε όταν θα έχουμε τις επίσημες εξαγγελίες, διότι τα μέτρα που θα εφαρμόσουν, δεν θα είναι προσωρινά αλλά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου & Περιχώρων, Πέτρος Καπαρέλης, επισήμανε στην «Πρωινή» πως πλέον κινδυνεύουν ακόμα και τα δικαστικά κεκτημένα των συνταξιούχων και στηλίτευσε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες με αυτήν την κατάσταση διότι πρέπει να πηγαίνουν για φάρμακα και συχνά υπάρχει ουρά αναμονής, ενώ και η συνταγογράφηση δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι δύσκολη η πρόσβασή μας στη Δημόσια Υγεία.  Επίσης μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι η κυβέρνηση με πλάγιο τρόπο μας λέει ότι επίκεινται περικοπές στις συντάξεις, εκτός από τους μισθούς, με πρόσχημα τον κορονοϊό. Εμείς μέχρι τώρα περιμέναμε και την καταβολή των κεκτημένων μας που περικόπηκαν την προηγούμενη δεκαετία από τα μνημόνια και τα οποία έχουμε κερδίσει και δικαστικά. Τώρα αυτά τίθενται εν αμφιβόλω και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα πάρουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν άλλες επιλογές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

«Δεν γίνεται να μας λένε για περικοπές την ίδια στιγμή που δίνουμε 4 δις. ευρώ στο ΝΑΤΟ για να παίζει διπλό ταμπλό και να ενθαρρύνει τον Ερντογάν. Υπάρχει το μαξιλάρι των 25-30 δις. ευρώ ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και η έκδοση του κορονομολόγου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι με το πρόσχημα του κορονοϊού, η κυβέρνηση επιδιώκει να περικόψει συντάξεις και να καταργήσει ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα. Η Δημόσια Υγεία δοκιμάζεται, ενώ βλέπουμε ότι και στην Ευρώπη η δημόσια Υγεία δεν έχει αντοχές και τη βοηθάνε οι γιατροί της Κούβας, που κατά τη γνώμη μου έχει το καλύτερο σύστημα Υγείας. Θα αντιδράσουμε δυναμικά και ήδη τα σωματεία συσκέπτονται για να προγραμματίσουν κινητοποιήσεις», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ.Καπαρέλης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος