FOLLOW US: facebook twitter

Διπλή πρόταση για την αισθητική αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 02-06-2022 | Συντάκτης:

Πλάνο για ανάπλαση της πλατείας του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου από τη δημοτική αρχή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Παρεμβάσεις για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των δημόσιων υπαίθριων χώρων της Αρχαίας Ολυμπίας σχεδιάζει η δημοτική αρχή, καθώς προτίθεται να καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση της ανάπλασης της πλατείας του Ιερού Ναού Κοίμησης Θεοτόκου και της τοποθέτησης αστικού εξοπλισμού και φωτισμού σε υπαίθριους δημόσιους χώρους του δήμου. Η πρόταση θα υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στο πλαίσιο της στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ οι σχετικές μελέτες θα εκπονηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος, η συνολική ανάπλαση της πλατείας του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στην είσοδο της ΤΚ Αρχαίας Ολυμπίας θα ενοποιήσει λειτουργικά και αισθητικά το κενό μεταξύ του υφιστάμενου έργου ανάπλασης της εισόδου της πόλης και της πεζοδρομημένης διαδρομής της Πραξιτέλους Κονδύλη που οδηγεί στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας. Παράλληλα, η αντικατάσταση φθαρμένων ή επικίνδυνων στοιχείων αστικού εξοπλισμού και φωτιστικών και ο εμπλουτισμός τους με νέα στοιχεία και νέα φωτιστικά σώματα υψηλών προδιαγραφών και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, θα αναβαθμίσει αισθητά τον φωτισμό.

«Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία περισσότεροι από 450.000 επισκέπτες με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια να ξεπερνούν τα 2,6 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον 5ο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Μεγάλος αριθμός των επισκεπτών καταφθάνει στο χώρο μέσω κρουαζιέρας στο λιμένα Κατάκολου και παρά τη σχετική πτώση στις αφίξεις της κρουαζιέρας, η περιοχή παραμένει λιμένας μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία. Εντούτοις, η μέχρι σήμερα τουριστική ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας έχει βασιστεί στην απευθείας σύνδεσή της με άλλα σημεία εισόδου της Περιφέρειας ή της χώρας, χωρίς απαραίτητα τα οφέλη της αυξημένης επισκεψιμότητας να διαχέονται στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, η αλματώδης οικονομική μεγέθυνση της προηγούμενης δεκαετίας δεν συνοδεύτηκε από μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς ο πληθυσμός συνέχισε να εγκαταλείπει την περιοχή και η ανεργία αυξήθηκε δραματικά», εξήγησε τεκμηριώνοντας την πρόταση για το έργο.


Tι προβλέπει η ανάπλαση

Η παρέμβαση προβλέπει την αντικατάσταση φθαρμένων ή επικίνδυνων υφιστάμενων στοιχείων αστικού εξοπλισμού και ο εμπλουτισμός αυτών με νέα στοιχεία, όπως καθιστικοί πάγκοι, εμπόδια, κάδοι απορριμμάτων, κρήνες, ποδηλατοστάσια κ.ά., την αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων εντός του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας, λόγω παλαιότητας, ανομοιογένειας και υψηλού κόστους συντήρησης, με νέα φωτιστικά υψηλών προδιαγραφών και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, διασφαλίζοντας τις ποιοτικές και ποσοτικές απαιτήσεις των συνθηκών φωτισμού, την εγκατάσταση συστήματος διαλογής απορριμμάτων εντός του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας και με έμφαση στις περιοχές κίνησης των τουριστών και πλησίον σε επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, την προμήθεια εξοπλισμού για την υποστήριξη και τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Οι επιμέρους στόχοι των προτεινόμενων παρεμβάσεων εστιάζουν στην άρση της επικινδυνότητας επιμέρους στοιχείων ή σημείων, λόγω φθορών ή βανδαλισμών, με την αντικατάστασή τους από στοιχεία που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές, στην αποκατάσταση ελλείψεων και δυσλειτουργιών με τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων λειτουργιών, στην ενίσχυση του ρόλου των περιοχών παρέμβασης ως τοπικοί πόλοι έλξης ή στην αναβάθμισή τους σε χώρους συνάθροισης με τη δυνατότητα υποστήριξης ποικίλων εκδηλώσεων, στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, που στην υφιστάμενη κατάσταση προκύπτουν τόσο από τη λειτουργία όσο και από τις εργασίες συντήρησης των φωτιστικών στοιχείων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους μεταφοράς των αποβλήτων, καθώς η Αρχαία Ολυμπία, ως τουριστικός προορισμός, γνωρίζει σημαντική επιβάρυνση εποχιακά και, τέλος, στην άρση της αισθητικής υποβάθμισης που παρατηρείται λόγω της ανομοιογένειας και της αποσπασματικότητας των υφιστάμενων στοιχείων αστικού εξοπλισμού, μέσα από την άρθρωση ενιαίου λεξιλογίου ως προς την τυπολογία και τα υλικά.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια θα στηρίξει το έργο με την παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης για την ωρίμανση της μελέτης, χρηματοδοτούμενη με 60.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος