FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Τροπολογία για να ενταχθούν στην άγονη ζώνη τα Νοσοκομεία της Ηλείας»

Ημερομηνία: 24-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Τροπολογία, που συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Διονύσης Καλαματιανός, η οποία προβλέπει την ένταξη της Ηλείας στις Άγονες και Προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοσίων δομών υγείας. 

Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε ιατρικό προσωπικό. Η κατάσταση, αντί να διορθωθεί, επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τεράστια έλλειψη σε Ιατρούς Παθολόγους. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξε καταγγελία ότι πραγματοποιήθηκε εφημερία στο Nοσοκομείο Πύργου, κατά την οποία δεν υπήρχε παθολόγος για σχεδόν 10 ώρες.

Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι δεκάδες ιατροί έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, λόγω συνταξιοδότησης ή μετακίνησης προς άλλες υγειονομικές δομές. Ταυτόχρονα, υφίσταται τεράστια δυσκολία προσέλκυσης νέου προσωπικού. Ο ανεπαρκής αριθμός θέσεων ιατρών που προκηρύσσονται σε συνάρτηση με το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων που υφίστανται, όπως, επίσης, η έλλειψη σύγχρονων συγκοινωνιακών υποδομών (αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου) και η παντελής απουσία άλλων (αεροδρόμιο, σιδηρόδρομος), είναι δυσμενείς συνθήκες, που επιδρούν υπονομευτικά στην όποια προσπάθεια ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό των δημοσίων δομών υγείας στην Ηλεία. Αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν άγονες οι προκηρύξεις για τις θέσεις ιατρών.

Με δήλωσή του, ο Βουλευτής Ηλείας και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, υπογραμμίζει πως στην Ηλεία έχουν διαμορφωθεί συνθήκες υγειονομικής κρίσης που απαιτούν ειδική και έκτακτη αντιμετώπιση. Επομένως, είναι άμεση ανάγκη να δοθεί η απαιτούμενη και ουσιαστική λύση.

«Είναι πασιφανές και αποδεδειγμένο πως με το υφιστάμενο πλαίσιο ο νομός δεν μπορεί να έχει επαρκείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Είναι κάτι το οποίο επανειλημμένως έχω αναφέρει και αναδείξει σε σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και επίκαιρων ερωτήσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι τοποθετήσεις και απαντήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας υπήρξαν απογοητευτικές στο σύνολό τους.

Καταθέσαμε, λοιπόν, τροπολογία για να αρθεί αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση της υποστελέχωσης των δημοσίων δομών υγείας της περιοχής. Απαιτείται, λοιπόν, να τροποποιηθεί το Π.Δ. 131/1987 και να χαρακτηριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας με το σύνολο των δημοσίων δομών υγείας της Ηλείας (Νοσηλευτικές Μονάδες και Κέντρα Υγείας) ως Άγονη και Προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας. Ένα καθεστώς που συνοδεύεται από την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι μια έκτακτη λύση, που πιστεύουμε ότι θα δώσει ανάσα για τουλάχιστον μια 5ετία στα νοσοκομεία μας και στους εργαζόμενους που υπηρετούν σε αυτά, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παρέχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αδιαφορίας και αναβλητικότητας. Έστω και πολύ καθυστερημένα, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση, εντάσσοντας την Ηλεία στο καθεστώς της Άγονης και Προβληματικής περιοχής Α΄ κατηγορίας, κάνοντας δεκτή την τροπολογία. Εάν για ακόμη μια φορά αρνηθεί, υποστηρίζοντας με προκλητικό τρόπο ότι η Ηλεία δήθεν «ευημερεί», θα είναι υπόλογη στους πολίτες και το υγειονομικό προσωπικό, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη».


Σχόλιο για "Διονύσης Καλαματιανός: «Τροπολογία για να ενταχθούν στην άγονη ζώνη τα Νοσοκομεία της Ηλείας»"

  1. Ο/Η Panos λέει:

    Δεν ειπωθηκε κατι απο καποιον αιρετο σους αρμοδιους(και δεν εννοω δημαρχο)στην ανωτερη ηγεσια ?διοτι αναφερθησαν σε δομη υγειας Κ.Υ. που σιγουρα χρηζει υποστηριξης,ομως ξερουμε πολυ καλα πως οτανπας στο Κ.Υ γινετε παραπομπη σε νοσοκομειο,ισως οι θεσμικα αρμοδιοι δεν εχουν μιλησει σε ανωτερο αιρετο,οπως εγινε στην ανδριτσαινα? ενα ειναι σιγουρο οτι ερχονται εκλογες!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος