FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Στηρίξτε τους κτηνοτρόφους»

Ημερομηνία: 20-10-2022 | Συντάκτης:

Η πρωτοφανής αύξηση του κόστους παραγωγής αποτελεί θηλιά στο λαιμό του αγροτικού κόσμου. Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα, στις ζωοτροφές και τα αγροεφόδια βυθίζουν σε τέλμα τους παραγωγούς μας, που αδυνατούν να παράξουν.  Πρόκειται για μια απελπιστική κατάσταση, η οποία είχε αρχίσει να δημιουργείται από την άνοιξη του 2021, πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Επομένως, το κυβερνητικό αφήγημα πως «για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος» αποδεικνύεται έωλο και καταρρέει με πάταγο.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο το τεράστιο κόστος παραγωγής που συνθλίβει τους παραγωγούς, αλλά και η μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καταρρέουσα αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς οι πωλήσεις τους παρουσιάζουν τεράστια πτώση. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μείωση της ζήτησης του γάλακτος και πλήττει άμεσα τους κτηνοτρόφους μας.

Το σίγουρο είναι πως οι κτηνοτρόφοι βιώνουν μια ζοφερή συνθήκη, αδυνατώντας ακόμα και να διατηρήσουν τα κοπάδια τους. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη αρχίσει να τα μειώνουν, καθώς αδυνατούν να τα σιτίσουν και να τα συντηρήσουν, άλλοι, πάλι, σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τον κλάδο τους.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση παραμένει άφαντη. Κλείνει τα μάτια στα δεδομένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος. Δεν ακούει τις κραυγές αγωνίας Φορέων και Οργανώσεων κτηνοτρόφων, που προειδοποιούν για επικείμενη κατάρρευσή του. Τα όποια υποτιθέμενα μέτρα στήριξης έχει λάβει είναι ανεπαρκή. Δεν μπορούν να ανακουφίσουν και να ενισχύσουν τους κτηνοτρόφους, που αγωνιούν για το μέλλον, για το πως θα μπορέσουν να διαβιώσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και καιρό προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα τους παραγωγούς, όπως:

  • την κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο,
  • την αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ,
  • τη χρηματοδοτική στήριξη και την παροχή ρευστότητας,
  • τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών,
  • την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
  • την αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με έναν νέο, που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Οι κτηνοτρόφοι αποτελούν δομικό στοιχείο του παραγωγικού ιστού της Χώρας. Είναι σαφές πως αν δεν στηριχθούν, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και θα απειληθεί άμεσα με αφανισμό ένας ολόκληρος κλάδος. Σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές και η Χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή επισιτιστικής κρίσης.   


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος