FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Σε λάθος κατεύθυνση

Ημερομηνία: 27-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ένα από τα βασικά προεκλογικά αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας ήταν η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η επίτευξη της ασφάλειας.

Μετά τις εκλογές του 2019 οι πολίτες διαπιστώνουν ότι το δόγμα «Νόμος και Τάξη» αφορά κυρίως την καταστολή των διαδηλωτών, των απεργών, των υγειονομικών, των φοιτητών, των μαθητών και των καθηγητών κ.α.

Ταυτόχρονα, το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτο, με την έξαρση της βαρύνουσας εγκληματικότητας να προκαλεί έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες.

Μαφιόζικες εκτελέσεις, δολοφονίες δημοσιογράφων, κυκλώματα trafficking, περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά ανηλίκων, περιστατικά βάναυσων ληστειών και δολοφονιών εναντίον ηλικιωμένων ή αδύναμων πολιτών συνθέτουν μια ζοφερή καθημερινότητα.

Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα, με τον θάνατο ενός δεκαοχτάχρονου και τον σοβαρό τραυματισμό ενός δεκαεξάχρονου εφήβου από τα πυρά αστυνομικών. Μια υπόθεση που προβληματίζει και γεννά πολλά ερωτήματα.

Η δικαστική και πειθαρχική εξέταση της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη, όμως, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να απαντήσει:

-Την εντολή που δόθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων να σταματήσει η καταδίωξη οι αστυνομικοί την παράκουσαν ή δεν την άκουσαν, διότι δεν λειτουργεί ο εξοπλισμός τους; (Και στις δύο περιπτώσεις η ευθύνη είναι τεράστια).

-Πότε, πού και για πόσο χρονικό διάστημα εκπαιδεύτηκαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί; Είναι αλήθεια ότι εκπαιδεύονται μόνο για 2 μήνες;-Οι τριάντα οκτώ (38) σφαίρες εναντίον άοπλων, μέσα σε κατοικημένη περιοχή, με άμεσο κίνδυνο να τραυματιστούν κάτοικοι και ανυποψίαστοι περαστικοί, υπάρχει ποτέ περίπτωση να δείχνουν επαγγελματισμό και άρτια εκπαίδευση των αστυνομικών;

-Πώς είναι δυνατόν η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τραυματίες αστυνομικούς, να διαψεύδεται από το ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο οι ίδιοι οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματισμένος;

Δεν είμαστε εισαγγελείς και δικαστές, ούτε υποκαθιστάμε ρόλους. Όμως, πραγματικά, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η βασική αρχή της εκπαίδευσης των σχολών της αστυνομίας είναι να μην χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε αστυνομικού, ούτε δράστη, ούτε κανενός πολίτη. Οι αστυνομικοί έχουν χρέος να επιδιώκουν τη σύλληψη όσων παραβιάζουν το νόμο και όχι τον θάνατό τους. Έχουν χρέος να εξαντλήσουν κάθε ηπιότερο τρόπο εξουδετέρωσης των υπόπτων, ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής και βεβαίως, σε κάθε περίπτωση ισχύει η αρχή του ηπιότερου μέσου. Μπορεί, λοιπόν, το Υπουργείο να μας εξηγήσει πώς τηρήθηκαν οι αρχές αυτές στη συγκεκριμένη περίπτωση; Πώς μπορεί να περιμένει ότι η εγκληματικότητα θα αντιμετωπιστεί από ανεπαρκώς εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς, που προσλήφθηκαν με κατ΄ εξαίρεση διαδικασίες και δρουν ανεξέλεγκτα;

Σε ένα κράτος δικαίου, ο σχεδιασμός και η ενεργητική πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλει να έχει πρώτιστο στόχο την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Πολίτη και στην Αστυνομία, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας.

Η κυβερνητική πολιτική, δυστυχώς, δεν προκύπτει ότι έχει τέτοιον προσανατολισμό.

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η ενσωμάτωση πολιτικών πρόληψης του εγκλήματος με την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών αιτίων που το υποδαυλίζουν. Είναι απαραίτητα, για παράδειγμα, κοινωνικά μέτρα ανάσχεσης της φτώχιας και της ανεργίας, πολιτικές κοινωνικής ένταξης και εκπαίδευσης.

Έχουμε ανάγκη από μία σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία, με την ενσωμάτωση επιστημονικής και ορθολογικής προσέγγισης στο έγκλημα, με ουσιαστική αναβάθμιση και εξειδίκευση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, με αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, με εισαγωγή προγραμμάτων επιμόρφωσης των αστυνομικών με αντικείμενο το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, με επάνδρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό.

Μόνο κάτω από αυτό το πρίσμα θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αισθάνεται ξανά ασφαλής. Όσο ο δρόμος που βαδίζει η κυβέρνηση εξακολουθεί να δομείται από άλλες πρακτικές και προτεραιότητες, τόσο θα απέχει από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων