FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Σε αδιέξοδο και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό»

Ημερομηνία: 14-11-2021 | Συντάκτης:

Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Εκτιμάται ότι περίπου 80.000 εποχικά εργαζόμενοι σε αυτόν, δεν θα λάβουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, καθώς δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα για φέτος.

Λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση εντός του 2021 και την εφαρμογή lockdown, θεωρείται σχεδόν απίθανο για τους εποχικά εργαζόμενους να έχουν συμπληρώσει τα 50 ένσημα εργασίας που απαιτεί ο νόμος για να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας.

Όπως επίσης και οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν για πρώτη φορά το 2021 στον τουρισμό ή στον επισιτισμό και δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν 85 ένσημα το 2020, αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με εκείνους που βρίσκονταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και στη συνέχεια δεν κατάφεραν να εργαστούν, είτε επειδή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν άνοιξαν φέτος, είτε επειδή δεν επαναπροσλήφθηκαν.

Επιπλέον, γι’ αυτούς τους εργαζόμενους προκύπτει ζήτημα και σε τεχνικό επίπεδο. Αν και τους είχε εκχωρηθεί το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, παράλληλα με τα 25 ένσημα/μήνα, δεν εμφανίζονται στον ΕΦΚΑ τα ένσημα από τη μονομερή αναστολή σύμβασης.

Με κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να στηρίξει τους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων προκειμένου να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είτε άμεσα, είτε με την περαιτέρω μείωση των αριθμών των ενσήμων για την λήψη επιδόματος ανεργίας. Επιπλέον τον καλούμε να απαντήσει αν προτίθεται να ενισχύσει αυτούς που, ενώ είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, δεν επαναπροσλήφθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Η επίλυση των παραπάνω ζητημάτων αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό να στηριχθούν οικονομικά και να εξασφαλίσουν έστω και αυτό το πενιχρό εισόδημα για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Με την ακρίβεια να έχει εκτοξευτεί σε βασικά είδη διατροφής, σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος. Είναι αδύνατον όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν στοιχειωδώς ν’ ανταπεξέλθουν, δίχως εισόδημα. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στηρίξει έναν κλάδο που έχει υποφέρει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Οι άνθρωποι του μεροκάματου και του μόχθου έχουν ανάγκη από κοινωνική ευαισθησία και από μέτρα αντιμετώπισης των διευρυνόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος