FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Προϋπολογισμός διεύρυνσης ανισοτήτων και φτωχοποίησης»

Ημερομηνία: 19-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

«Αυτός είναι ο τέταρτος και τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής σας. Είναι ένας προϋπολογισμός που επαναλαμβάνει τις αποτυχημένες πολιτικές επιλογές των τριών προηγουμένων. Περπατά στον ίδιο άδικο και αντικοινωνικό δρόμο. Δεν στοχεύει στην ανακούφιση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των συνταξιούχων, των ΑμεΑ, της νέας γενιάς.Αντίθετα, τους βυθίζει ακόμα περισσότερο μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.

Ασκώντας έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, ο Βουλευτής επισήμανε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει πολύ αυξημένα έσοδα από έμμεσους φόρους, γεγονός που θα πλήξει τα μεσαία και τα αδύναμα στρώματα.

«Ταυτόχρονα, μέσα σε τέτοιες ασφυκτικές συνθήκες μειώνετε και τις κοινωνικές δαπάνες.»

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαματιανός, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αποκαλύπτει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιανείμει τον πλούτο από κάτω προς τα πάνω.

«Ακολουθεί τη γνωστή σας συνταγή: οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Η αγοραστική δύναμη όσων έχουν εισόδημα έως 750 ευρώ έχει μειωθεί κατά 40%.Το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ.Πρώτες κατοικίες εκπλειστηριάζονται ακόμα και για 10.000 ευρώ, επειδή δεν προβλέπεται καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, με τον πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε.

Περαιτέρω, είμαστε πρωταθλητές στην τιμή της βενζίνης, στην χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό, ο οποίος θα κλείσει στο 10%.

Η αύξηση των τροφίμων βρίσκεται στο 15% σε σχέση με πέρσι. Το γιορτινό τραπέζι είναι 20% ακριβότερο από πέρσι.

Και μετά από όλα αυτά εσείς πανηγυρίζετε και είστε ικανοποιημένοι.»

Ο Βουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας προτεραιότητα:

  • στην αντιμετώπιση της τεράστιας ακρίβειας, με επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στην ενέργεια και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών,μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα,
  • στην ακύρωση των αντικοινωνικών νόμων της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας,
  • στην ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης που θα περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
  • στην ενίσχυση του εισοδήματος με αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και αγρότες.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αυτό μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • ενίσχυση των εργαζομένων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενίσχυση των μικρομεσαίων με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης,
  • ενίσχυση των αγροτών με κατάργηση καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο,
  • ενίσχυση των συνταξιούχων με επιστροφή αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει ο άλλος δρόμος. Αυτός που οδηγεί στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την προοπτική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος