FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Προβλήματα ο ΕΦΚΑ στην Ηλεία»

Ημερομηνία: 11-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο Διονύσης Καλαματιανός σχετικά με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΕΦΚΑ.
Ο Ηλείος Βουλευτής υπογραμμίζει πως αποτελεί θλιβερή διαπίστωση η διαρκής μείωση και συρρίκνωση του υπαλληλικού προσωπικού σε πολλές Τοπικές Διευθύνσεις ΕΦΚΑ σε όλη τη Χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι από τη μια να επιβαρύνονται με επιπλέον αρμοδιότητες, πίεση και ευθύνες οι εργαζόμενοι, από την άλλη να τίθεται σε επισφάλεια η ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών και η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Β΄ Ηλείας με έδρα την Αμαλιάδα. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση εξυπηρετεί μια ευρύτερη περιοχή στο νομό Ηλείας με πληθυσμό πάνω από 73.000 κατοίκους, με βάση την απογραφή 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή τη στιγμή, υπηρετούν σε αυτή μόνο δώδεκα (12) υπάλληλοι, ενώ η οργανική σύνθεσή της θα έπρεπε να είναι στους είκοσι τρεις (23) εργαζόμενους. Παράλληλα, προβλήματα υποστελέχωσης υφίστανται και στην Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Α΄ Ηλείας με έδρα τον Πύργο. Και η συγκεκριμένη Διεύθυνση εξυπηρετεί πληθυσμό πάνω από 75.000 κατοίκους, με βάση την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των Τοπικών Διευθύνσεων ΕΦΚΑ στην Ηλεία από την προκήρυξη 9Κ/2022, πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας εκατόν εβδομήντα τριών (173) θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ, καθώς σε αυτή δεν προβλέπεται ούτε μια (1) θέση για τις ανωτέρω Διευθύνσεις.
Ο Διονύσης Καλαματιανός απευθύνει τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:
• Γιατί δεν έχει υπάρξει μέριμνα ώστε να ενισχυθούν οι υποστελεχωμένες Τοπικές Διευθύνσεις ΕΦΚΑ στην Ηλεία; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς;
• Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται ούτε μια (1) θέση μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις Τοπικές Διευθύνσεις ΕΦΚΑ στην Ηλεία στην προκήρυξη 9Κ/2022;
• Πόσες και ποιες είναι οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού στις Τοπικές Διευθύνσεις ΕΦΚΑ στην Ηλεία;
• Πόσοι υπάλληλοι αποχώρησαν είτε με συνταξιοδότηση, είτε εξαιτίας άλλου λόγου και πόσοι ήρθαν στις Τοπικές Διευθύνσεις ΕΦΚΑ στην Ηλεία τα τελευταία τρία (3) χρόνια;
Ο ΕΦΚΑ προσφέρει πολύτιμες και αναντικατάστατες υπηρεσίες όπως η διαδικασία απονομής συντάξεων και άλλων παροχών, η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, η τήρηση του Μητρώου Ασφαλισμένων και η διαρκής επικαιροποίησή του, η ενημέρωση των πολιτών και η παροχή συμβουλών για θέματα σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση. Ιδιαίτερα, δε, η έγκαιρη και ορθή απονομή συντάξεων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο κοινωνικής συνοχής.
Δυστυχώς, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση όχι μόνο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση, αλλά είναι πεδίο πειραματισμού και εφαρμογής σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που την αποψιλώνουν και την αποδομούν. Πολιτικές που θα ακυρωθούν στην πράξη από τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος