FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Πρώτη προτεραιότητα η προστασία της πρώτης κατοικίας»

Ημερομηνία: 12-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να προχωρούν στη διενέργεια πλειστηριασμών, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Ουσιαστικά έρχεται να «κουμπώσει» στον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, καθώς 700.000 ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες πρόκειται να βγουν στο σφυρί. Χιλιάδες από αυτά τα ακίνητα αφορούν πρώτη κατοικία, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά επαγγελματικά καταστήματα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ομολογουμένως πρωτοφανή και προκλητική δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν αυτή που εκτός της κατάργησης της προστασίας πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους, έφερε έναν αποτυχημένο εξωδικαστικό μηχανισμό που δεν επιβάλλει σε κανέναν πιστωτή να διαπραγματευθεί και να έρθει σε συμφωνία με τον δανειολήπτη, με αποτέλεσμα τα δάνεια να παραμένουν αρρύθμιστα.

Περαιτέρω, δικό της επίτευγμα ήταν το σχέδιο «Ηρακλής», που επί της ουσίας άνοιξε τον δρόμο στα funds να αποκτήσουν κόκκινα δάνεια με το νομικό πλαίσιο του 2003, δίχως να επιβαρύνονται φορολογικά και να υποχρεώνονται να έχουν καταθέσει, προηγουμένως, πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη. Για να έρθει, μετά, η ανάλγητη κρίση του Αρείου Πάγου, που οδηγεί στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Αυτά είναι τα κυβερνητικά «επιτεύγματα», τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις δεν φτάνουν για να βγει ο μισός μήνας, με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών διαρκώς να εξασθενεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε οι ενήμεροι δανειολήπτες δεν μπορούν να είναι ήσυχοι, καθώς η ακρίβεια, τα συσσωρευμένα χρέη και η αύξηση των επιτοκίων απειλούν να δημιουργήσουν νέα κόκκινα δάνεια που θα επιφέρουν νέους πλειστηριασμούς.

Βεβαίως, οι κυβερνώντες για ακόμη μια φορά λασπολογούν και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, ισχυριζόμενοι πως αιτία του κακού είναι ο ν. 4354/2015 περί διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ουδέν ψευδέστερο, ουδέν αναληθέστερο αυτού. Καταρχάς, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επίσης, ο συγκεκριμένος νόμος δεν αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ, παράλληλα, προβλέπει υποχρεωτική πρόταση για ρύθμιση προς τους οφειλέτες και επιβολή φορολογίας στις ενέργειες των funds.

Η αλήθεια είναι πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης λαϊκής κατοικίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που κατήργησε την προστασία της. Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πρόταση μομφής προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και σειρά τροπολογιών για αναστολή πλειστηριασμών και προστασία της πρώτης κατοικίας, που, δυστυχώς, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Η κατάσταση είναι οριακή, καθώς χιλιάδες συμπολίτες μας απειλούνται άμεσα με υφαρπαγή πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Πλέον, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, υπέρ των συμπολιτών μας που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις δανειοληπτικές υποχρεώσεις τους ή το επιτυγχάνουν με τεράστιες δυσκολίες και θυσίες, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει:

  • την κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα,
  • την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
  • τη ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις,
  • ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, που θα ρυθμίζει συνολικά το χρέος του πολίτη, με τρόπο δεσμευτικό για τις τράπεζες και τα funds και δυνατότητα προσφυγής του οφειλέτη στο δικαστήριο, αν δεν καλύπτεται από την πρόταση ρύθμισης.

Βρισκόμαστε προ των πυλών της μεγαλύτερης αναδιανομής ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Σπίτια, καταστήματα, επαγγελματικές εγκαταστάσεις και αγροτική γη πολλών συνανθρώπων μας πρόκειται να χαθούν και να πέσουν στα χέρια των servicers και των funds. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να μεριμνήσει για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει την αναστολή κάθε πλειστηριασμού όλων αυτών. Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει πως δεν έχει να περιμένει τίποτα από αυτή την κυβέρνηση που με δικές της ενέργειες τα έδωσε όλα στις τράπεζες και τα funds. Με την ψήφο του θα την οδηγήσει σε πολιτική καταδίκη. Την επομένη των εκλογών, πρώτη προτεραιότητα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, ξανά, και η ρύθμιση χρεών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος