FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας είναι αδικημένος και ξεχασμένος»

Ημερομηνία: 27-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Την εγκατάλειψη των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηλείας ανέδειξε από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός, στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχεδίου νόμου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ο Ηλείος Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιέγραψε την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας. Υπογράμμισε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκτός όλων των άλλων δυσκολιών και δυσχερειών, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τις κυβερνητικές ιδεοληπτικές επιλογές.

«Ο πολύπαθος πρωτογενής τομέας, δεν έχει μόνο ν’ αντιμετωπίσει τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τα προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων.

Δεν έχει μόνο ν’ αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, πετρέλαιο και ρεύμα, μεταφορές και υπηρεσίες. Την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και των λειτουργικών εξόδων των παραγωγών.

Δεν έχει μόνο ν’ αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Τις ζημιές από τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ή καταστροφές, όπως αυτές που προήλθαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Έχει ν’ αντιμετωπίσει και τις δικές σας νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές.

Έχει ν’ αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Έχει ν’ αντιμετωπίσει τη μεγάλη μείωση, κατά 63 εκατ. ευρώ, των ενισχύσεων. Έχει ν’ αντιμετωπίσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων.

Πρόσφατα, ορθώσατε ανυπέρβλητα εμπόδια και στη συμμετοχή πολλών μικρομεσαίων παραγωγών στις λαϊκές αγορές. Σε ανθρώπους που αυτές τις δύσκολες εποχές έβρισκαν εκεί μια διέξοδο για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Ουσιαστικά τους το αφαιρέσατε και αυτό το δικαίωμα.»

Εμβαθύνοντας στα σοβαρά προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηλείας, ο κ. Καλαματιανός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση.

«Στον τόπο μου, την Ηλεία, ο αγροτικός κόσμος νιώθει αδικημένος και ξεχασμένος.

Για πολλούς παραγωγούς, οι αποζημιώσεις από τον παγετό και τον καύσωνα ακόμα αγνοούνται.

Υπάρχουν παραγωγοί που δεν ενισχύθηκαν καθόλου για τις επιπτώσεις της πανδημίας και άλλοι που δεν ενισχύθηκαν όσο θα έπρεπε. Σας το έχουμε θίξει επανειλημμένα αυτό το ζήτημα.

Όπως επίσης σας επισημαίνουμε διαρκώς την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών εξαιτίας της πανδημίας και τη φετινή χρονιά.

Υπάρχει το τεράστιο ζήτημα με τη σταφίδα, η οποία παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες των παραγωγών. Σας λέμε διαρκώς να ενεργήσετε, να ενδιαφερθείτε, να λειτουργήσει η πολιτεία ως “αγοραστής ύστατης καταφυγής”, για να ενισχυθούν άμεσα οι παραγωγοί και ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εσείς, όμως, συνεχίζετε ν’ αδιαφορείτε.

Υπάρχει η ακαρπία στα εσπεριδοειδή και η μειωμένη φετινή παραγωγή.

Υπάρχουν παραγωγοί που έχασαν τα πάντα στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε καν την ενίσχυση της αρωγής. Υπάρχουν άλλοι που δεν παίρνουν τίποτα, επειδή δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Φωνάζουμε εδώ και καιρό να χορηγηθεί ένα έκτακτο επίδομα σε όλους αυτούς που έχασαν το βιός τους. Να υπάρξει τρόπος αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ακόμα και αν ξεκινήσουν άμεσα να ξαναφτιάχνουν τις καλλιέργειές τους, τους ελαιώνες τους, θα χρειαστούν τουλάχιστον 7-8 χρόνια για να ξαναποκτήσουν εισόδημα.

Πως θα ζήσουν όλοι αυτοί μέχρι τότε; Δεν απαντάτε και τους αφήνετε στην απόγνωσή τους.»

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ο Βουλευτής υποστήριξε πως η κυβέρνηση προσπαθεί ξανά με μπαλώματα και προσθαφαιρέσεις να βελτιώσει δικές της αστοχίες, ελλείψεις και παραλείψεις.

«Και πάλι, όμως, τα προβλήματα παραμένουν. Αυτό που προκύπτει είναι ότι από το νομοσχέδιο δεν ωφελούνται οι κτηνοτρόφοι με μικρούς κύκλους εργασιών. Η μεγάλη, δηλαδή, πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας.»

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει αποφασιστικά στα κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, που βλέπει το εισόδημά του μέρα με τη μέρα να συμπιέζεται και να ελαττώνεται όλο και περισσότερο.

«Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πως αντέχουν όλοι αυτοί άνθρωποι και πως κρατιούνται ακόμα όρθιοι; Πως τα βγάζουν πέρα με το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους; Πως θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν και να παράξουν με μηδενικά έσοδα και με τις ανατιμήσεις να έχουν πάρει φωτιά;

Πολύ φοβάμαι πως με την πολιτική της αδράνειας και της αδιαφορίας που επιδεικνύετε, οδηγούμαστε ολοταχώς προς μια επισιτιστική κρίση.

Όμως, δεν πρέπει να υποτιμάτε τον κόσμο της αγροτιάς. Έχει καταλάβει πλέον τις επιλογές σας. Δεν περιμένει τίποτα από εσάς.
Το σίγουρο είναι ότι τη δυναμική απάντησή του θα την έχετε.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος