FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Νέος εμπαιγμός στους συνταξιούχους»

Ημερομηνία: 14-02-2023 | Συντάκτης:

Αλήθεια νομίζουν οι κυβερνώντες πως με ένα μικρό μη μόνιμο επίδομα της τάξης των 200 έως 300 ευρώ, μπορούν να κατευνάσουν τις οργισμένες αντιδράσεις όλων αυτών που βλέπουν τη σύνταξή τους να μην αρκεί ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα;

Προφανώς, ξεχνούν ότι ευθύνονται για την κατάργηση της 13ης σύνταξης (συνολικού ποσού 1,1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο), την οποία είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα τη διατηρήσουν. 

Ξεχνούν πως στέρησαν με κυνικό τρόπο τα επιδικασμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, εξαπατώντας τους συνταξιούχους, όταν τους απέτρεπαν να προσφύγουν για να τα διεκδικήσουν.

Ξεχνούν ότι μείωσαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, επιβάλλοντας σε αυτά έως και 50% υπερφορολογία.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και συνέχεια. Τι έχουν να πουν για την απώλεια της 2ης εθνικής σύνταξης σε χήρους και αναπήρους; Για το χάος που έχει δημιουργηθεί με τους επανυπολογισμούς των συντάξεων, με πολλούς συνταξιούχους να λαμβάνουν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται; Για τις fast track συντάξεις που περισσότερες από τις μισές βγαίνουν λάθος, συνήθως με μικρότερα ποσά από αυτά που πραγματικά πρέπει να λάβουν οι δικαιούχοι; Για τις 120.000 επικουρικές συντάξεις, τα 55.000 εφάπαξ και τις 25.000 διεθνείς συντάξεις που εκκρεμούν; Για τις 60.000 παράλληλες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή;

Δικά τους “επιτεύγματα” είναι και αυτά. Ακόμα και για τις σημερινές αυξήσεις, τις οποίες διαφημίζουν για δικές τους, αποκρύπτουν πως έχουν αποφασιστεί με τον ν. 4475/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, πρόκειται για αυξήσεις που στο παρόν δεν μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τους συνταξιούχους μας, καθώς όταν θεσμοθετήθηκαν το 2017 ο πληθωρισμός ήταν μόλις 1%, σε αντίθεση με τον σημερινό πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι 15%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ως βασική προτεραιότητα την άμεση στήριξη των συνταξιούχων και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμής τους, προκείμενου να ανταπεξέλθουν στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας και οικονομικής ασφυξίας. Η προγραμματική του δέσμευση περιλαμβάνει:

  • την επαναφορά της 13ης σύνταξης,
  • την αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς,
  • τη χορήγηση των αναδρομικών που αφορούν τις περικοπές από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο σύνολο των δικαιούχων,
  • την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ,
  • την αποκατάσταση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης, με κατάργηση τις ιδιωτικοποίησής της που θέσπισε η κυβέρνηση.

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να «χρυσώσει το χάπι» με ανεπαρκείς αυξήσεις και ευκαιριακά προεκλογικά επιδόματα, πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να εξαπατηθούν. Έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει και θα στείλουν ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, επιλέγοντας μια προοδευτική διακυβέρνηση, με όραμα και προοπτική για τον τόπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος