FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί άλλη πολιτική»

Ημερομηνία: 09-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η πρωτοφανής έκρηξη ακρίβειας δοκιμάζει εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, συνταξιούχους κ.α. Οι τεράστιες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια, στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά και τα τρόφιμα, στις υπηρεσίες και τα ενοίκια εξακολουθούν να σφίγγουν τη θηλιά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή ο μισθός και τα εισοδήματα δε φτάνουν ούτε για το μισό μήνα. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών διαρκώς καταρρέει και ο χειμώνας είναι μπροστά μας.

Η ελληνική κοινωνία έχει εισέλθει για τα καλά σε ένα σπιράλ βίαιης φτωχοποίησης που εξαπλώνεται ραγδαία, με τις ανισότητες ολοένα να αυξάνονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για αυτή τη δεινή κατάσταση. Μια κυβέρνηση, η οποία ακόμα και τώρα αρνείται να κάνει τα στοιχειώδη. Εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει προτάσεις για να ανασχεθεί αυτή η απελπιστική κατάσταση. Όμως, οι κυβερνώντες επιμένουν να μην τις ακούνε, προστατεύοντας όσους συσσωρεύουν κέρδη από το υστέρημα των πολιτών.

Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν είναι αποκαλυπτικά για την ακρίβεια στην ενέργεια. Η Ελλάδα βρίσκεται στη θλιβερή πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ε.Ε. στην αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και στην τρίτη θέση για τα νοικοκυριά. Αποτέλεσμα που οφείλεται στις ανεύθυνες κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών του ρεύματος. Και ας προσπαθούν οι κυβερνώντες να πείσουν πως για όλα φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ήδη από τον Αύγουστο του 2021 η Χώρα μας κατείχε την αρνητική πρωτιά στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και συνεχίζει στις αρνητικές πρώτες θέσεις.

Η αλήθεια είναι πως οι τιμές ρεύματος οδηγήθηκαν στα ύψη στη Χώρα μας, περισσότερο από άλλες Χώρες, διότι η κυβέρνηση εντός ενεργειακής κρίσης παρέδωσε τη ΔΕΗ στους ιδιώτες. Συνάμα προχώρησε στη βίαιη και δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίηση, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε εξάρτηση από πανάκριβο εισαγόμενο αέριο. Επιπλέον, επέτρεψε την αισχροκέρδεια και τη συσσώρευση υπερκερδών, προστατεύοντας τα συμφέροντα των παρόχων ενέργειας. Για να συνεχίσει, πρόσφατα, με την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, αποκλείοντας το ελληνικό δημόσιο από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιό της.

Ακόμα και τώρα, λοιπόν, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη το καταστροφικό της έργο, κάνοντας κινήσεις που επιδεινώνουν περισσότερο τη θέση των καταναλωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εδώ και μήνες κάνει προτάσεις και επιμένει πως είναι πρωταρχικής σημασίας η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής και άλλων μέτρων που μπορούν να δώσουν διέξοδο.

Επιμένει ότι είναι απαραίτητη:

  • η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας,
  • η αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο,
  • η προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν,
  • η ύπαρξη υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η επαναφορά των ενεργειακών δικτύων στο δημόσιο έλεγχο,
  • η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Χώρας,
  • η επαναφορά του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της ΔΕΗ,
  • η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα,
  • η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής,
  • η διενέργεια ελέγχων στην αγορά για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Δίχως αμφιβολία, η ακραία ακρίβεια που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Χώρα μας έχει και την υπογραφή της κυβέρνησης. Μόνη λύση στο αδιέξοδο είναι η πολιτική αλλαγή και η στήριξη της κοινωνίας με προοδευτικές πολιτικές που θα δώσουν ανάσα και θα αμβλύνουν τις ανισότητες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος