FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Γιατί έχει καθυστερήσει 3,5 χρόνια το έργο εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού;»

Ημερομηνία: 07-11-2022 | Συντάκτης:

Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού, θέτει με νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το φράγμα Πηνειού είναι ένα από τα σημαντικότερα εγγειοβελτιωτικά έργα του νομού Ηλείας. Αποτελεί το βασικό πυλώνα της άρδευσης του κάμπου της Βόρειας Ηλείας, με τη διασφάλιση της ταμίευσης ύδατος στην τεχνητή λίμνη. Είναι ένα έργο απόλυτα συνυφασμένο με τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας.

Ο εκσυγχρονισμός του αποτελεί κρίσιμο έργο υποδομής για τον τόπο μας. Έχει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, αναδεικνύει την ευρύτερη περιοχή και τον κάμπο της Βόρειας Ηλείας. Η αναβάθμισή του αποτελεί εγγύηση για την ασφαλή λειτουργία του. Συνδέεται, όμως και με την επισκεψιμότητά του και με την εμφάνιση μορφών τουρισμού, όπως αθλητικός τουρισμός και αγρο-τουρισμός.

Παράλληλα, είναι ένα έργο που μετράει πάνω από 50 χρόνια ζωής, επομένως είναι απαραίτητες παρεμβάσεις, που θα εγγυηθούν την ασφαλή λειτουργία του και θα αποκαταστήσουν πλήρως την επιχειρησιακή του δυναμική.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε εμπράκτως την αναβάθμιση του σημαντικού αυτού εγγειοβελτιωτικού έργου. Ειδικότερα, στις 11/6/2019, εγκρίθηκε η ένταξη μελέτης προϋπολογισμού ύψους 3.500.000 ευρώ στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2019.

Δυστυχώς, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς, υπήρξε μεγάλη στασιμότητα στην υλοποίηση του έργου. Πέραν όλων των υπολοίπων, είναι χαρακτηριστικό πως από τη διακήρυξη της ανοικτής διαδικασίας για την ανάθεση της σύμβασης εκπόνησης μελέτης με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ τ. ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ» και από την προβλεπόμενη ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες και ακόμα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για τον ανάδοχο του έργου.

Ο κ. Καλαματιανός θέτει στον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  • Έχει υπάρξει ανάδοχος για το έργο της παραπάνω μελέτης εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού και αν όχι, για ποιο λόγο;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του συνολικού έργου εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού;

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα σημαντικά δρομολογημένα αναπτυξιακά έργα υποδομής να μην προχωρούν. Πρόκειται για τη συνήθη κυβερνητική πρακτική, που βυθίζει σε τέλμα την Ηλεία. Απαιτούνται έργα και όχι λόγια, ειδικά μετά από 3,5 χρόνια καθυστέρησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος