FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Έγκλημα και τιμωρία για το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας και την ΕΒΕ»

Ημερομηνία: 05-08-2022 | Συντάκτης:

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας είχε σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από καιρό και τώρα υλοποιείται. Πλέον, με συνοπτικές διαδικασίες, «φρόντισαν» να πάρουν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό (γραφεία, καρέκλες, βιβλία, υπολογιστές) από το κτίριο που στεγαζόταν η Μουσειολογία στον Πύργο. Έρχεται και η σειρά της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

Το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση συνολικά, έχουν την ευθύνη και για αυτή την υπονόμευση του τόπου μας. Βέβαια, πρόθυμος βοηθός τους το Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία ότι υπουργείο και κυβέρνηση έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη του σχεδιασμού και της λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χώρα μας.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στην Ηλεία με τον ν. 4610/19 ήταν τα πλέον κατάλληλα και συνδέονταν με τα ξεχωριστά και απαράμιλλα πολιτιστικά, παραγωγικά, αθλητικά κ.α. γνωρίσματα του τόπου μας. Η προηγούμενη κυβέρνηση τα ίδρυσε, η σημερινή κυβέρνηση όφειλε να τα στηρίξει και να τα ισχυροποιήσει.

Όμως, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά, αντίθετα, τα έκλεισε. Οι ισχυρισμοί ότι, δήθεν, δεν πληρούσαν ακαδημαϊκά και λοιπά κριτήρια είναι έωλοι και παντελώς αβάσιμοι.

Και τι δεν ακούσαμε από τα στελέχη της κυβέρνησης. Για Τμήματα που δεν τα προτιμούν οι υποψήφιοι και που βγάζουν λίγους αποφοίτους. Που εισάγονται φοιτητές με πολύ χαμηλή βαθμολογία κ.α.

Όμως, η  πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τα Τμήματα της Ηλείας αποτέλεσαν επιλογή και προτιμήθηκαν διαχρονικά από πολλούς υποψηφίους, με τις βαθμολογίες εισαγωγής τους να βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο. Παράλληλα, απέκτησαν σημαντική φοιτητική παρουσία, ενώ και οι υποδομές τους βρίσκονταν σε πολύ καλό επίπεδο. Αλήθεια, τι έχουν να πουν τώρα οι κυβερνώντες για τα Τμήματα με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων; Η Μουσειολογία και η Γεωπονία τους πείραξε που είχαν εκατοντάδες φοιτητές;

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν δίστασαν να βυθίσουν έναν ολόκληρο νομό σε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και οικονομικό τέλμα και να τον καταντήσουν να είναι ο μοναδικός σε όλη τη Χώρα δίχως Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Όμως, το σκοτεινό κυβερνητικό σχέδιο για τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν σταμάτα στην Ηλεία.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, χιλιάδες υποψήφιοι έμειναν εκτός Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την εφαρμογή της εκτρωματικής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που λειτουργεί σαν καρμανιόλα για τα όνειρα των νέων μας, αποστερώντας τους το δικαίωμα να εισαχθούν στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Χώρας. Τα Τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια πλήττονται περισσότερο. Βέβαια, όσους έχουν τα χρήματα τους περιμένει η «αγκαλιά» των ιδιωτικών κολλεγίων.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση τόσο στην Ηλεία, όσο και σε ολόκληρη τη Χώρα, από τη μια επιδιώκει την υπονόμευση και την υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και από την άλλη την εξασφάλιση πελατείας για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται να αποκαταστήσει τον αριθμό των εισακτέων, να καταργήσει την επαίσχυντη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να επαναφέρει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία.

Το έγκλημα του ακρωτηριασμού των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας έχει συντελεστεί. Η τιμωρία θα επέλθει στις επερχόμενες εκλογές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος