FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Οι αγρότες είναι αναγκαίο να αποζημιωθούν με άμεσο και δίκαιο τρόπο»

Ημερομηνία: 26-11-2019 | Συντάκτης:

Την περασμένη Κυριακή διεξήχθη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση στα πλαίσια της 1ηςΠεριφερειακής Συνδιάσκεψης που οργάνωσε η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στην αγροτοκτηνοτροφία.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, δείχνουν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με το παρελθόν και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών.

Το φάσμα των επιπτώσεών της κλιματικής αλλαγής απλώνεται και επηρεάζει άμεσα την πρωτογενή παραγωγή. Πέρα από τα προβλήματα που ήδη βιώνουμε, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την αύξηση θερμοκρασίας,το λιώσιμο πάγων,την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την μεταβολή της συχνότητας των βροχοπτώσεων και την απώλεια βιοποικιλότητας,σύντομα θα έχουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε και φαινόμενα ερημοποίησης, μετακινήσεων πληθυσμών και έλλειψης νερού.

Η καλλιεργήσιμη γη όλο και μειώνεται, ο χρόνος εγκατάστασης των καλλιεργειών διαφοροποιείται, οι εχθροί και οι ασθένειες των καλλιεργειών μεταβάλλονται. Οι ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων αναμένεται να μειωθούν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ελλείψεις στις αγορές. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση των τιμών, ανθρωπιστικές κρίσεις και φαινόμενα υποσιτισμού. Ανεπηρέαστη δεν θα μείνει και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, η οποία σε σημαντικό βαθμό θα υποβαθμιστεί.

Το μεγαλύτερο, όμως, ζήτημα που δημιουργείται βραχυπρόθεσμα στον αγροτικό τομέα από την κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα οι ζημιές στις καλλιέργειες, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οφείλουμε, λοιπόν, να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου και να προστατέψουμε τους παραγωγούς μας.

Ιδιαίτερα στο νομό μας οι καταστροφές από τα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν όλο και συχνότερα και πλήττουν με σφοδρότητα την παραγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί καρπουζιού στο Τραγανό και άλλες περιοχές από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου. Η παραγωγή τους καταστράφηκε. Παρόλα αυτά, τα πορίσματα που εστάλησαν έξι μήνες μετά από τον ΕΛΓΑ Πάτρας,αναγνώρισαν ελάχιστες αποζημιώσεις.Είναι κρίσιμο η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΕΛΓΑ να ενεργοποιηθεί τάχιστα και να κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες επανεκτιμήσεων, έτσι ώστε οι αγρότες μας να αποζημιωθούν άμεσα καιμε δίκαιο τρόπο. Οτιδήποτε άλλο θα είναι εμπαιγμός.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξουν μεταβολές στο κανονιστικό πλαίσιο του οργανισμού, έτσι ώστε αυτό να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, καθώς, η φύση και το ύψος των ζημιών που καταγράφονται έχουν πλέον διαφοροποιηθεί, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, όπως  ανακοινώθηκε απότον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη.Γίνεται πλήρως αντιληπτό, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων αγροτών θα αντιμετωπίσει αύξηση του ασφαλίστρου από μιατέτοια εξέλιξη. Σκοπός των ιδιωτικών εταιριών είναι το κέρδος και θα διαμορφώσουν τα ασφάλιστρα με παραμέτρους που δεν θα επιτρέπουν την απώλεια εσόδων για τις ίδιες. Άλλωστε, στην ιδιωτική οικονομία, μια ενδεχόμενη απώλεια των ασφαλίστρων, λόγω του επενδυτικού κινδύνου, είναι κάτι το απαράδεκτο. Αυτό, όμως, θα συνθλίψει τους αγρότες μας και θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της αγροτικής δραστηριότητας.

Ο αγροτικός κόσμος της χώρας µας βιώνει δυσκολίες ν’ ανταπεξέλθει στις ανάγκεςτου βίου του και να έχει ικανοποιητικό εισόδημα. Στο νομό μας το αγροτικό εισόδημα είναι στυλοβάτης της οικονομίας. Η μεταβολή του κλίματος δημιουργείήδη σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι αγρότες μας, οι οποίοι είναι από τα βασικά θύματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν άμεση στήριξη και δίκαιη αποζημίωση των καταγεγραμμένων ζημιών των καλλιεργειών τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος