FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Κίνδυνος και για το τμήμα Μουσειολογίας

Ημερομηνία: 09-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ακόμα μια αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό μας. Μετά την προκλητική απόφαση της Υπουργού Παιδείας κα Κεραμέως για την αναστολή της λειτουργίας του τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με έδρα τον Πύργο, έρχεται άλλη μια κυβερνητική επιλογή να δημιουργήσει προβλήματα, κάνοντας επισφαλή τη θέση του νομού μας στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας.

Με πρόσφατη απόφαση που υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατανέμονται 205 θέσεις για πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα Πανεπιστήμια, την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Από το σύνολο των προαναφερόμενων θέσεων, μόνο 12 διανέμονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι συγκεκριμένες ελάχιστες θέσεις αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με τόσες σχολές και τμήματα, όπως είναι αυτό της Πάτρας. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα το τμήμα Μουσειολογίας, που εδρεύει στον Πύργο, καθώς, υπηρετούν σε αυτό μόνο δύο (2) μέλη ΔΕΠ. Πρακτικά, είναι αδύνατον υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσει να επιτελεί το ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο. Το τμήμα κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον «αέρα», καθώς η ενίσχυση του φαντάζει αδύνατη με τα τωρινά δεδομένα. Επιπλέον, το τμήμα δεν κατέστη δυνατό να ενισχυθεί ούτε την προηγούμενη χρονιά και δεν πήρε καμία από τις 38 θέσεις ΔΕΠ, που αναλογούσαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εξέδωσε στις 3-9-2020 δελτίο τύπου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τις ελάχιστες θέσεις για την πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που δίνονται στο ίδρυμα, οδηγώντας το με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία υλοποίησης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, που με δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, αναφέροντας ότι κάποια τμήματα του ιδρύματος δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, όπως το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για την υποβάθμιση και την απαξίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Ηλείας είναι έκδηλη. Με την απόφαση της Υπουργού να κατανείμει ελάχιστες θέσεις για πρόσληψη μόνιμων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ουσιαστικά ναρκοθετεί την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος της Μουσειολογίας, το οποίο έχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης με μέλη ΔΕΠ. Υπάρχουν, βέβαια ανάγκες για στελέχωση και με διοικητικό προσωπικό, αλλά και με υλικοτεχνικές υποδομές, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν, ώστε η διδασκαλία να γίνεται υπό τις κατάλληλες και προβλεπόμενες ακαδημαϊκές συνθήκες.

Η κυβέρνηση με τις πρακτικές της οδηγεί στην υποβάθμιση και τελικά στο κλείσιμο των πανεπιστημιακών σχολών της Ηλείας. Η λειτουργία του ΤΕΦΑΑ έχει ανασταλεί, το Τμήμα Μουσειολογίας κινδυνεύει άμεσα, ενώ κατά καιρούς και το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας έχει βρεθεί σε δυσχερή και ανασφαλή θέση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε για πρώτη φορά στο νομό τρία πανεπιστημιακά τμήματα απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα (πολιτιστική κληρονομιά, ολυμπιακή γη, πρωτογενής τομέας). Αντί, λοιπόν, η Ν.Δ. να ενισχύσει τη λειτουργία τους, τον τελευταίο χρόνο, βάζει συνεχώς στο στόχαστρο την τριτοβάθμια εκπαίδευση του νομού. Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, ανησυχεί εύλογα το επιστημονικό προσωπικό, τους σπουδαστές και την τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει με προσοχή στα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει και να στηρίξει τα πανεπιστημιακά τμήματα του νομού. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχει θέσει στο περιθώριο, για άλλη μια φορά, έναν ολόκληρο νομό και θα πρέπει να απολογηθεί για την επιλογή της αυτή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος