FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει την πρωτογενή παραγωγή»

Ημερομηνία: 18-12-2019 | Συντάκτης:

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς της Ηλείας μας δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα.Έχει ήδη εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η αύξηση στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος.Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης δηλώνει ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.Οι επιλογές αυτές είναι δύο από τις πολιτικές της κυβέρνησης, που επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στους παραγωγούς μας, καθώς αυξάνουν το κόστος και τους υπαγάγουν στο ρίσκο του επενδυτικού κινδύνου.Σ’ αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί το χαράτσι στη μικρή, παράκτια αλιεία,που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα πλήξει τον κλάδο.

Μεγάλα προβλήματα έχουν και οι κτηνοτρόφοι μας, καθώς, αντιμετωπίζουν τη χαμηλή τιμή του γάλακτος, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις χρονοβόρες αδειοδοτήσεις των σταβλικών τους εγκαταστάσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε αυστηρότερες κυρώσεις και πρόστιμα, σε βιομηχανίες, μεταποιητές και παραγωγούς γάλακτος, που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές και δεν δηλώνουν τις σωστές ποσότητες γάλακτος. Θέσπισε την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και την υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής του κρέατος σε όλη την αλυσίδα εμπορίας του. Απαιτούνται, όμως, να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα ανωτέρω και να ληφθούννέα μέτρα για τους κτηνοτρόφους και τη βιωσιμότητα της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η ρύθμιση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος.

Ιδιαίτερη όμως σημασία, ειδικά για την Ηλεία,έχει η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ελαιολάδου.Ενώ η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος φέτος είναι εξαιρετική, καθώς η παραγωγή δεν αντιμετώπισε προβλήματα προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο, η τιμή του ελαιολάδου αγγίζει μόλις τα 2,20 έως 2,40 ευρώ το κιλό, για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι παράγωγοι βρίσκονται στην απελπιστική θέση να βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να μην αποδίδουν καρπούς. Το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει το ελαιόλαδο του τόπου μας είναι η υψηλή ποιότητα του και το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια εθνική στρατηγική προώθησης του. Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί η τυποποίηση, έτσι ώστε να αποφεύγεται να πωλείται «χύμα» το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας, που αφορά το σύνολο της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, είναι η ύπαρξη ισχυρών συνεταιρισμών.Πρόσφατα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο αποστολής ατομικών ειδοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς διοικήσεις συνεταιρισμών, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κίνητρα για την οργάνωση της παραγωγής και της μεταποίησης σε συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγώνμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ειδικά για το θέμα των αποζημιώσεων επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαίο, επιτέλους, να δοθεί λύση και οι παραγωγοί μας να αποζημιωθούν με δίκαιο τρόπο και άμεσα. Δυστυχώς, τα νέα από την Αθήνα δεν είναι θετικά, παρά τις υποσχέσεις και οι ζημιωθέντες αγρότες έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους.

Καλείται, λοιπόν, ηκυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα στήριξης της τιμής του ελαιολάδουκαισυνολικά του εισοδήματος των παραγωγών. Τέτοιες ήταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ στους αγρότες μας. Δυστυχώς, μετεκλογικά δεν επιβεβαιώνονται, όπως και πολλές άλλες προεκλογικές εξαγγελίες της.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διακρίνεται για την εφαρμογή μέτρων από τη μία και την αδράνεια σε κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την άλλη, τα οποία είναι αντίθετα με την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας. Είναι αναγκαίο άμεσα να αντιληφθεί ότιμε τέτοιες επιλογές ο αναπτυξιακός πυλώνας της πρωτογενούςπαραγωγήςυποβαθμίζεται και οι συνέπειες είναι καταστροφικές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος